Leden 2010

Krásná postava díky cvičení

14. ledna 2010 v 13:00 Cvičení

Krásná postava díky cvičení


Před začátkem vaší snahy budování svalové hmoty v
posilovnách
, je nutno zajít na konzultaci k odborníkovi. Ten zhodnotí váš aktuální zdravotní stav a určí ochablé svaly, které je nutno posílit jako první.
Jen

tak ochráníte své svaly před zbytečným přemáháním. Při nerovnoměrném rozvoji svalů na vašem těle, začnou hlavní svalové partie přebírat funkci za ochablé části. Tím se sval zbytečně přemáhá a může dojít i k jeho natržení.

Fitness a doplňky stravy pro ochranu svalové hmoty

Před a po tvrdém cvičení v posilovně je dobré ochránit své svaly pomocí Aminokyselin. Aminokyseliny urychlují regeneraci po vyčerpávajícím výkonu a účastní se i tvorby bílkovin během odpočinku. Větvené aminokyseliny navíc snižují hladinu serotoninu v mozku, čímž snižují i pocit únavy.

Druhy doplňků - aminokyseliny:

Arginin

· urychluje zacelování ran a uvolňování oxidu dusného, který posiluje čerpání krve do svalů.
· podporuje tvorbu svalových tělísek.
· je to také stimulátor imunitních schopností organismu.
· ochraňuje svaly před odbouráváním při katabolických a stresových procesech.
dávkování:
· 2-7 g přijatých 2krát denně.
· užíváme vždy nalačno a zapíjíme větším množstvím vody.

Glutamin

· produkuje hydrouhličitany, které chrání svaly.
· zvyšuje objem svalových buněk.
· ochraňuje svaly před odbouráváním při katabolických a stresových procesech.
· prohlubuje anabolické procesy ve svalech.
dávkování:
2-5 g denně,
první

dávka se bere po tréninku a další

Jídelníček v pojmech

14. ledna 2010 v 12:52 Hubnutí
Jídelníček v pojmech a číslech - bílkoviny, sacharidy, tuky
Podle oficiálních doporučení by ve vyváženém jídelníčku zdravého člověka s normální hmotností měly tvořit sacharidy 55 až 60 %, 25 až 30 % tuky a 10 až 20 % bílkoviny (co takhle zkusit sóju?).

Jídelníček v pojmech a číslech - kalorie
Norma pro dospělého člověka je 1800 až 2000 kcal denně. Tato hodnota však závisí na tom, zda sportujete, vykonáváte těžkou fyzickou práci apod. Pak je nutné obohatit jídelníček o kalorie.
Spalujte kalorie sportem!
Pokud budete mít nedostatek energie, dojde ke zpomalení metabolismu, budete unavení a nesoustředění.

Jídelníček v pojmech a číslech - obilniny

Celozrnné obilniny jsou zdrojem energie, komplexních polysacharidů, bílkovin, B vitaminů, minerálů a stopových prvků. Dopřejte si jáhly, pohanku, oves, celozrnné těstoviny a chléb.
Vybírejte z racio potravin...

Jídelníček v pojmech a číslech - ovoce a zelenina

Během dne bychom měli konzumovat ovoce a zeleninu
alespoň ve forměovocných a zeleninových šťáv (pětkrát denně). Ideální je syrová, neupravovaná zelenina.

Jídelníček v pojmech a číslech - ryby

Ryby by se měly konzumovat dvakrát až třikrát týdně. Nejvíce omega-3 mastných kyselin prospěšných srdci
je v lososu, tuňáku a v pstruhu.

Jídelníček v pojmech a číslech - vápník

Vápník byste měli získat denně ve třech porcích, a to např. v jogurtu, brokolici, špenátu, netučném mléku.

Jídelníček v pojmech a číslech - vláknina

Doporučená denní dávka je 30 g denně. Vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu. Vláknina prochází střevem nezměněna, není trávena ani vstřebávána.Vlákninu obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, obilniny, zrna.Rozpustná vláknina se skládá z rostlinných buněk, které mají schopnost ve vodě bobtnat a tím zvětšovat svůj objem. Rozpustná vláknina přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji. Vyprazdňování je častější a pravidelnější. Váže cholesterol a tím snižuje jeho
hladinu v krvi. Nerozpustná vláknina sice vodu váže, ale nebobtná (jedná se o obilniny, zrna). Nerozpustná vláknina podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky, toxiny a
cholesterol
a usnadňuje jejich vylučování z těla.

Detoxikace organismu

14. ledna 2010 v 12:47
1. den - očista žaludku a střev
Redukční kúru zahájíme tekutinami - v průběhu dne je třeba, abyste popíjeli syrovátku, bylinkový čaj a vodu - vyplavíte tím z těla toxiny.
Ráno
Grapefruit rozdělte na měsíčky a rozmixujte je. Přidejte banán a lžíci jemných ovesných vloček s podmáslím. Banánovo-grapefruitový koktejl nalijte do sklenice.
V poledne
Polévka s kousky papriky
3 rajčata nakrájejte na kostky, cibuli jemně nasekejte. Trochu kerblíku najemno pokrájejte. Rozpalte lžíci olivového oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte rajčata, kerblík a zeleninový vývar. Několik minut povařte. V osolené vodě uvařte trochu rýže. Kostičky ze 2 barevných pokrájených paprik chvíli blanšírujte v horké vodě. Vývar sceďte, osolte a opepřete. Nakonec ještě jednou ohřejte, přidejte kostičky papriky a rýži. Ozdobte lístky kerblíku.
Večer
Rozpulte celozrnnou bulku a potřete ji bylinkovým tvarohem. Ten si umíchejte sami - tvaroh, bylinky, mořská sůl. Obložte plátky rajčat. Servírujte se sklenicí zeleninové šťávy.

2. den - detoxikace organismu

Dnes vám zelenina a ovoce nastartují detoxikační procesy v těle. Při šetrné přípravě zůstanou vitaminy zachovány.
Ráno
Pestrý ovocný talíř z kousků jablka, manga, kiwi a ananasu. K tomu asi dvě lžíce tvarohu bez tuku. Mezi jednotlivými jídly pijte hodně vody a neslazených čajů.
V poledne
Kuřecí směs s mrkví
1 cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev, 40 g tuřínu, 40 g bílého zelí a 40 g celeru na nudličky. Brokolici rozdělte na růžičky. Rozpalte olej a osmahněte na něm 80 g kuřecích filetů. Okořeňte chilli papričkami a pepřem. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Na pánev dejte zeleninu a nechte ji podusit. Zalijte zeleninovým vývarem a 8 minut vařte. Kuřecí steaky vyndejte a nechte vychladit. Polévku osolte a ochuťte citronovou šťávou. Maso pokrájejte na menší kousky a dejte znovu do polévky.
Večer
Nastrouhejte 1 celé jablko, mrkev a malý kousek celeru. Smíchejte jednu lžičku řepkového oleje, lžičku octa a 50 ml vývaru, opepřete. Vše dohromady promíchejte. K jablečno-celerovému salátu přikusujte čtyři krajíčky menší bagety.

3. den - odplavení tukových zásob

Svaly, které odbourávají tukové zásoby, jsou tvořeny bílkovinami. Proto budeme podávat jídla bohatá především právě na bílkoviny, jako třeba maso a sýr.
Ráno
250 g přírodního jogurtu smíchejte se 2 lžícemi rozmražených lesních plodů, mírně oslaďte (nejlépe medem). Jogurt s lesními plody přelijte do misky. Přikusujte 2 kousky sucharů potřených tvarohem a medem. K jídlu si dejte čaj s mlékem.
V poledne
Široké nudle s mini řízečky
Smíchejte 2 lžíce citronové šťávy a lžičku olivového oleje. Přidejte sůl, pepř. 100 g vepřových řízků rozdělte na třetiny, maso přelijte citronovou marinádou a na hodinu uložte do lednice. Uvařte 60 g širokých nudlí. Vyjměte řízky z marinády a nechte okapat. Na pánvi rozpalte lžičku oleje. Maso na oleji osmahněte zhruba 4 minuty. Poté ho vyndejte a uložte do tepla. Marinádu a vývar nalijte do pánve, nechte trochu povařit a okořeňte. Dva svazečky bazalky nakrájejte na nudličky. Nudle slijte. Servírujte ozdobené bazalkou.
Večer
Nadrobno nasekejte 1 pórek a petrželku. Půlku papriky nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte se 150 g sýra cottage, dochuťte. Jako přílohu si dejte celozrnný chléb.


Druhy košťálové zeleniny

14. ledna 2010 v 12:43 Vegetariánství


Brukev zelná

Brukev zelná je dvouletá rostlina pocházející ze Středomoří a západní Evropy. Je původní plodinou, ze které se pěstují odrůdy košťálové zeleniny. Brukev zelná je vysoká bylina, která prvním rokem tvoří růžici velkých, tlustých a šťavnatých listů na zdřevnatělém košťálu. Teprve druhým rokem vyhání 1,5 - 2 m dlouhý stvol nesoucí žluté květy. Listy jsou ploché, pevně kulovitě spojené a vytvářejí hlávky.

Hlávkové zelí (zelí červené, čínské, pekinské a další)

Hlávkové zelí je dvouletá bylina, která je pěstovaná především pro listy, jež tvoří charakteristickou hlávku. Obsahuje draslík a vitamín C.

Květák

Květák neboli lidově karfiol je oblíbenou košťálovou zeleninou, u které využíváme jako zeleniny zdužnatělé květenství. Květák je bohatý na vitamín C, draslík, kyselinu listovou a kyselinu nikotinovou, navíc obsahuje stopové prvky - zinek, měď, jód a fluor.

Růžičková kapusta

Jde vlastně o kuličky, které se skládají z těsně semknutých drobných listů. Zelenina je zdrojem minerálů, vitaminu B1 - thiamin a kyseliny listové.

Kapusta

Hlávková kapusta se velmi podobá zelí, její listy jsou však kadeřavější a mají zvlněné okraje. Je bohatá na vlákniny i minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a má vysoký obsah vitamínu A, B i C.

Kadeřávek

Listy, které rostou na košťálu sklízíme postupně od října po celou zimu. Kadeřávek je v zimních měsících zdrojem vitamínu C a hodnotných bílkovin.

Brokolice

Brokolice je dvouletá bylina podobná a příbuzná květáku. Její růžice květenství má barvu zelenou nebo fialovou. Obsahuje vitamín C, provitamín A a minerální látky (vápník, hořčík a síru).

Řeřicha

Řeřicha je rostlinka se sytě zelenými lístky. Můžete ji pěstovat celoročně v misce na okně. Má ostrou chuť podobnou ředkvičce. Řeřicha je zdrojem vitamínu C, vitamínu B1, K a beta karotenu. Obsahuje mnoho minerálů jako například draslík, vápník, železo, síru a hořčík.

Léčivé účinky košťálové zeleniny

Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí, řeřicha a další košťálová zelenina
obsahují isothiocyanáty, to jsou látky, které působí proti rakovině - působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny. Látky obsažené v košťálové zelenině působí blahodárně na tělo a chrání před nádorovým bujením především buňky močového měchýře.
Košťálové zelenina - brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta a řeřicha obsahují látky, které chrání organismus muže před agresivní formou rakoviny prostaty. Tato zelenina může být pro muže velmi prospěšné.
Dusičnany a dusitany obsažené v košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu k rychlejšímu zotavení. Tyto sloučeniny omezují rozsah a míru poškození srdce po infarktu. Košťálová zelenina obsahuje velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením.

Tahák do vegetariánské restaurace

14. ledna 2010 v 12:41 Vegetariánství
yptávat se obsluhy na každou položku z jídelního lístku může být poměrně zdlouhavé. Vyrazme tedy pro příště do restaurace pro vegetariány s tímto malým tahákem.

Produkty zdravé výživy

Seitan

Jednoduše jej lze nazvat jako pšeničné maso. Jedná se totiž o náhražku
masa vyrobenou z pšeničného lepku, nelze jej tedy konzumovat při bezlepkové dietě. Aby vznikl seitan, musí se lepek ochutit. K tomu slouží sójová omáčka, zelenina, koření a mořské řasy. V jídelníčku se s ním můžete setkat například v kombinaci se zelím a knedlíky, kde nahrazuje vepřové.

Tofu

Tato sójová specialita je vyráběna ze sójového mléka. Díky nulovému obsahu cholesterolu je vhodným doplňkem diet. Vysoký obsah bílkovin nahradí živočišné proteiny. Sám o sobě je však tento "sýr" bez chuti, proto je nutné jej zkombinovat s vhodnými surovinami. Tofu se hodí například do salátů, rizota a při vhodném okořenění dokáže zastoupit i masnou část pokrmu.

Robi

Směs pšeničných a rýžových bílkovin, červené řepy, obilných klíčků a soli, to je náhražka masa zvaná robi. Má řadu předností, je dietní, ale především se vizuálně i chuťově přibližuje skutečnému masu. Robi lze použít například do číny nebo plněných knedlíků.

Šmakoun

Další lahůdkou, na kterou se masožravci dívají skrze prsty, je specialita z vaječných bílků zvaná šmakoun. Šmakouna lze přimíchat do salátů, obalit jako řízek nebo ogrilovat. Jako u všech ostatních náhražek masa platí, že hlavní je pohrát si s kořením a docílit tak lahodné chuti.

Tempeh

Je považován za vůbec nejkvalitnější náhradu masa pro svůj komplexní obsah aminokyselin. Vyrábí se rovněž ze sóji, navíc obohacené o bakteriální kulturu, která vytváří v "sýru" bílou plíseň. Díky ní je tempeh plný vitamínu B12. Tempeh obohatí těstovinová jídla a může se také udit či smažit. Ve studené kuchyni se s ním nesetkáme.

Tahini

Znáte-li burákové máslo, pak tahini vypadá velmi podobně. Jedná se o pastu z drcených sezamových semínek. Ochucena bývá česnekem či citronovou šťávou. Je vynikající namazaná na pečivo, ale i k přípravě dresinků a dipů. Je jednou z hlavních součástí cizrnového pokrmu zvaného hummus. Bývá považována za náhražku másla.

Johsen shoyu

Pouze přírodní fermentací vzniká delikátní japonská sójová omáčka.

Wakame

Polévka s řasami wakame se tradičně v Japonsku podává ženám po porodu. Pomůže ovšem pročistit krev i všem ostatním. Odpůrcům ryb řasy dodají jód, zinek a hořčík. Kromě polévek se řasy přidávají také k nudlím.

Umeboshi

Bývají nazývány japonskými švestičkami. Plody jsou nejprve sušeny a poté podstupují několikaletý proces fermentace v dřevěných kádích. Ve zdravé výživě je používán tak zvaný umeocet, který se kvalitou a šíří použití vyrovná vinnému či jablečnému octu.

Miso

Jedná se o tradiční směs slaného japonského koření. Vzniká fermentací sójových bobů,rýže a pšeničné mouky. Jeho chuť vynikne zejména v omáčkách, marinádách a polévkách.

Pickles

Objednáme-li si pickles, pak před námi přistane miska s kvašenou zeleninou, může to být směs zelí, cibule, mrkve a kedlubny. Ta se nakládá do speciálního koření a soli a po mléčném kvašení vznikne doslova koktejl vitamínů. Ten podpoří naši imunitu a trávení.
Tímto naše krátká exkurze do tajů zdravé výživy téměř končí, máte však možnost v něm pokračovat. Pokud máte pocit, že je třeba něco doplnit, budeme se těšit na vaše příspěvky v diskuzi.

Vegetariáni - shrnutí

14. ledna 2010 v 12:35 | zdroj : anaworld.blog.cz |  Vegetariánství
V súčasnosti stále rastie počet ľudí, ktorí sa rozhodli zriecť sa konzumácie mäsa. Tento spôsob stravovania sa im zdá zdravší a hlavne humánnejší. Vegetariáni sú ľudia, ktorí nejedia mäso. Náročnejšie v sledovaní svojich nutričných hodnôt to majú vegáni, ktorý okrem mäsa nekonzumujú ani mlieko a vajcia - čiže čokoľvek živočíšneho pôvodu. Menej prísni vo svojom stravovaní sú pescatariáni, ktorí si doprajú okrem mlieka a vajec aj ryby.

Sú vegetariáni zdravší?

Napriek masovému nesúhlaseniu spoločnosti, je pravdou, že ľudia, ktorí sa stravujú bezmäsitou stravou, majú zdravý životný štýl, väčšinou menej pijú, nefajčia a pravidelne cvičia. Odmietaním mäsa vegetariáni väčšinou vyjadrujú svoj humánny postoj k zvieratám. Vegetariánstvo však neznamená len prestať jesť mäso. Takýto ľudia jedia veľmi zdravo a pestro, ich jedálny lístok obsahuje pokrmy, o ktorých bežný človek možno ani nepočul. Dôkladná príprava a vychutnanie si vegetariánskeho jedla, ktoré je málokedy vyprážané, je tiež vynikajúcim spôsobom ako sa chrániť pred civilizačnými chorobami.

Vegetariánom možno tiež závidieť štíhlu postavu, pretože jedia menej nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú hlavne v živočíšnych produktoch, a viac vlákniny.

Vitamínmi k zdraviu


Denný prísun zeleniny im zabezpečuje dostatok vitamínov, ktoré posilňujú ich organizmus.

Sladkosti kupované v obchodoch vegetariáni zamieňajú za domáce zákusky alebo rôzne ovocie. Ovocie, hoci má sladkú chuť, obsahuje relatívne málo kalórií, obsahujú množstvo vitamínov. Napríklad vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, zaručuje zdravý vzhľad pokožky, napomáha hojeniu rán. Je veľmi nestály, jeho najlepším zdrojom je surové ovocie a zelenina. Najviac sa nachádza v citrusových plodoch, jahodách, čiernych ríbezliach, kivi a paprike. Dôležitý je najmä pre vegetariánov, pretože napomáha pri vstrebávaní železa. Ovocie obsahuje tiež množstvo antioxidantov a vlákniny, nerozpustnú, ktorá chráni pred zápchou a rozpustnú, ktorá pomáha znižovať krvný tlak.

Orechy

Konzumáciou orechov si vegetariáni doplňujú rôzne živiny, napríklad bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, železo, draslík a hlavne bielkovín, ktoré síce nie sú tak kvalitné ako živočíšne bielkoviny. Však kombinácia orechov, strukovín a celozrného pečive zaručí aj vegetariánom dostatok bielkovín.. Síce orechy obsahujú veľké množstvo tukov, väčšinou sa vyskytujú v zdravej forme nenasýtených mastných kyselín. Orechy majú žiaľ aj svoje nevýhody a to, že niektorí ľudia sú na ne alergickí a ich konzumácia by pre nich často znamenala smrť. Ďalšou nevýhodou je, že arašidy sú náchylné na kontamináciu plesňami, ktoré produkujú karcinogénne látky.

Výskyt rakoviny a iných chorôb

Výskumy dokázali, že vegetariáni sa vyznačujú zníženou úmrtnosťou na ischemickú chorobu srdca a niektoré typy rakoviny.1 Niektorí vedci však pripisujú nižší výskyt rakoviny u vegetariánov rastlinnej strave než samotnému faktu, že nejedia mäso. Strava s vysokým obsahom vlákniny chráni pred ochoreniami čriev, uľahčuje pohyb stravy tráviacou sústavou, preto vegetariáni väčšinou netrpia zápchou.

Riziká

Nedostatok bielkovín

Vegetariáni nemajú problém so získaním dostatku bielkovín nakoľko jedia veľa mliečnych výrobkov. Problém s tým nemajú ani negáni, pretože môžu veľké množstvo bielkovín získať z obilnín, zemiakov, orechov a strukovín. Kvalita týchto bielkovín je však nižšia ako je tomu u bielkovín živočíšneho pôvodu.

Nedostatok vitamínu B12

Vitamín B12 sa nachádza len v živočíšnych potravinách (napr. pečienka, ľadviny, červené mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky). Je dôležitý, lebo pôsobí na bunkový rast v procese bunkového delenia, pomáha pri syntéze nukleových kyselín a pri transformácií kyseliny listovej na aktívnu formu. Je aj neoddeliteľnou súčasťou tvorby myelínu - bielej hmoty, obklopujúcej nervové vlákna Obmedzenie alebo úplné vylúčenie potravín živočíšneho pôvodu môže viesť k spomaleniu rastu, u žien k nedostatočnému vstrebaniu železa (a neskoršej anémií - málokrvnosti) a u mužov k nedostatku vitamínu B12 a vitamínu D.

Vegetariáni si dostatok vitamínu B12 zabezpečujú zo zvýšenej spotreby vajec a mliečnych výrobkov, dôležité je, vyberať si výrobky s nízkym obsahom tuku.

V praxi:
jedna porcia ryby alebo jedno vajce = denná dávka B12 (1,5 μg), zatiaľčo veľká porcia obilnín alebo veľký pohár mlieka = polovica dennej dávky

Chýbajúce aminokyseliny

Aminokyseliny sú základnou stavebnou jednotkou bielkovín. Esenciálne náš organizmus prijímať nemusí, lebo ich je schopný syntetizovať z iných látok. Neesenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre život, musíme primať v potrave.

L-Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny a vo vegetariánskej strave ho môže byť kritický nedostatok, lebo rastlinná potrava a hlavne obilniny obsahuje málo lyzínu.

Dochádza preto k aminokyselinovej nerovnováhe. Dôsledkom toho môže byť oslabenie imunitného systému, šírenie herpesových vírusov, anémia až úbytok svalovej hmoty.7 V strave je veľmi dôležitý najmä pre deti v období rastu, napomáha absorcii dusíka a udržuje správnu rovnováhu u dospelých. Lyzín by však ako samostatný preparát nemal byť podávaný deťom a tehotným ženám. Denná dávka samostatného lyzínu by nemala prekročiť 1,5 gramu, ale vegetariánov a vegánov, kde dávky musia byť vyššie.

L-Taurín

Taurín je semiesenciálna aminokyselina, dôležité pre vývin detí a v niektorých prípadoch aj pre dospelých. Je jednou z veľmi zaujímavých aminokyselín, ktorá však nie je zaradená do zoznamu dvatsiatich aminokyselín vhodných a nutných pre výživu. Organizmus ho je schopný vytvoriť za pomoci methioninu a cysteinu, ale nie vždy vo vyváženom množstve, čo môže spôsobiť jeho nedostatok. 8 Má význam pre metabolizmus mozgu, športovci ho užívajú, aby zvýšili svoj výkon, je súčasťou niektorých energetických nápojov. Taurín sa nachádza výhradne len v mäse.

L-Metionin

Esenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutnou súčasťou bielkovín. Vegetariáni ho potrebujú pre tvorbu taurínu. 9 Nenachádza sa síce v zelenine a strukovinách, je ho však dostatok v semienkach a obilninách. Nedávne pokusy na myšiach a bielych potkanoch zistili, že primerané množstvo metioninu v organizme spôsobuje starnutie. Nedostatok tejto aminokyseliny spôsobil menej hormónov štítnej žlazy v krvi, čiže látok urýchľujúce metabolické procesy. Starnutie ich imunitného systému prebiehal pomalšie, boli odolnejšie proti chorobám vyššieho veku, ale aj proti poškodeniu pečene. Aj v prípade metionínu teda platí, že škodí, keď úplne chýba, ale jeho nadbytok nie je pre zdravie osožný.

L-Carnitin

L-Cartín nie je v skutočnosti aminokyselina, je v príbuzenstve s B vitamínmi a kedysi bol označovaný ako vitamín T. 12 Najnovšie výskumy ukazujú, že L-Carnitín zohráva významnú úlohu v premene nahromadeného tuku v tele na energiu; jeho hlavnou funkciou je napomáhať prepravu dlhoreťazových tukových kyselín v organizme, ktoré sa v bunkách odbúravajú a transformujú sa na energiu. To je hlavným zdrojom energie svalov. 13 Má tiež ochranný účinok na srdcový sval. L-Cartín napomáha schudnúť, a atléti ho často používajú ako doplnok, pretože ako zdroj energie zúžitkuje tuk, zabraňuje únave. Tiež zvyšuje efektivitu vitamínov E a C.

U vegetariánov je však vysoko pravdepodobný nedostatok L - CARNITINU ako u nevegetariánov, totiž táto látka sa nenachádza v rastlinných proteínoch, ale v mäse, najmä červenom. Jeho nedostatok spôsobuje svalovú únavu a nepravidelnú činnosť srdca. Na zabezpečenie príjmu adekvátneho karnitínu by vegetariáni mali prijímať doplnky výživy alebo obilniny ako sú kukuričné jedlá obohatené lyzínom.

Nedostatok železa

Železo je pre náš organizmus životne dôležitý materiál, jeho funkcia je nenahraditeľná. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek, v ktorých je súčasťou červeného farbiva, hemoglobínu. Železo je navyše súčasťou červeného farbiva svalov, myoglobínu i viacerých enzýmov. Nachádza sa vo vnútornostiach, sardinkách, ale aj v tmavozelenej zelenine, šošovici, fazuli a ovsených vločkách.

Človek, ktorý sa rozhodne stať vegetariánom, síce nemá problém získať železo z nemäsitých zdrojov, ale po prvých mesiacoch sa u väčšiny prejaví anémia. Organizmus totiž ešte nie je zvyknutý na obmedzenie. Napríklad, ak chceme získať železo z rastlinej potravy(strukoviny, tofu, tmavozelená listová zelenina, celozrný chlieb), nesmieme zabúdať na dostatočný prísun vitamínu C, ktorý je potrebný pre premene železa do priateľnej podoby pre organizmus.

Vegetariánstvo u detí a mladých

Vegetariánstvo je v dnešnej dobe čoraz viac akceptované deťmi v školskom veku. Uvedomujú si, že zvieratá musia byť zabíjaná ako zdroj mäsa. K vegetariánstvu ich väčšinou privedie názor, že je to nehumánne. Postoj pediatrov k vegetariánskemu stravovaniu je rôzny, ale väčšinou kritický. Lekári sa väčšinou obávajú, že bezmäsitá strava deťom nezabezpečí dostatok energie a živín pre rast, ktoré práve oni tak potrebujú. Ďalším problémom je, že reakcia detského organizmus na vegetariánsku stravu môže byť rôzna. Môžu nastať problémy s trávením, únavou a v niektorých prípadoch neschopnosť začať opäť jesť mäso bez problémov.

V časopise 15 Česká pediatre sa v roku 2004 odborníci na túto tému vyjadrili a načrtli mnohé z problémov. Živočíšne bielkoviny bývajú nahradené sójovými bielkovinami, ale ak nie je sója pripravovaná vhodným spôsobom, môže byť zdrojom fytoestrogénov, ktoré môžu byť príčinou alergických reakcií. Podľa organizácie WHO je napríklad prísne vegánstvo absolutne neprípustné do 2. roku života, pretože to môže vyvolať rastové a psychomotorické retardácie. Pri eliminácií mlieka a vajec dochádza ku kritickému poklesu kalcia, vitamínu D, B12, ale aj železa, zinku a ďalších minerálov.

Alternatívna strava so sebou aj často prináša stratu hmotnosti, čo môže byť u vyvíjajúcich detí veľmi nebezpečné. Lekári vegánstvo zavrhujú, ale vegetariánsky životný štýl nie. Podľa nich adekvátni príjem bielkovín a aminokyselín sa dá získať aj z rastlinnej potravy ako sú strukoviny, pšenica a zelenina. Je však pravdou, že niektoré látky musia
títo ľudia prijímať v tabletkovej forme. Ak je však vegetarián tento spôsob stravovania vedie správne, nezabúda na zdravie, nemôžu ani lekári v zásade veľa namietať. Inak je to v prípade tzv. "povrchného vegetariánstva", na ktoré sa dávajú hlavne mladé študentky.

Chcú stratiť na hmotnosti, zelenina a syry sú však pre nich drahé, a tak ich jedálničiek pozostáva prevažne z pečiva. Takýchto prípadov sa lekári desia najviac, pretože takýto nezdravý životný štýl vedia len zdravotným problémom ako je anémia, nedostatok mnohých vitamínov. Myslím si však, že v tento prípad nemôžme dávať do rovnosti so skutočným vegetariánstvom.

Vegetariánska strava u ťarchavých žien

Ak takáto žena konzumuje dostatok mliečnych výrobkov, potraviny bohaté na železo a kyselinu listovú, nepredstavuje pre ňu, a ani pre budúce dieťa vegetariánstvo hrozbu.

Potreba kyseliny listovej v tehotenstve

Odporúčaná denná dávka kyseliny listovej a jej derivátov - folátov je 200 μg, no ženám, ktoré chcú otehotnieť, a tehotným sa odporúča táto dávka zvýšiť niekedy až dvojnásobne. Dokázalo sa, že to znižuje možnosť vrodených defektov nervového systému plodu. Dobrým zdrojom tohoto vitamínu je pečeň, kvasnice, zelená zelenina, napr. brokolica, orechy a strukoviny. Ťarchavé ženy by sa mali však pečeni vyhýbať, lebo môže obsahovať nebezpečne veľké množstvo vitamínu A.
V praxi:
Jedna porcia ružičkového kelu = 100 μg folátu.Veľký pohár čerstvej pomarančovej šťavy = 40 μg folátu.Krajec celozrného chleba = 15 μg folátu.

Riziko v zdravých potravinách

Rizikom vegetariánstva, ktoré si málokto uvedomuje, je práve zvýšené množstvo skonzumovanej zeleniny.

Nebezpečné dusičnany v zelenine

Dusičnany sa od nepamäti v istých (nízkych) koncentráciách vyskytovali v pôde a vo vodách. Však nadmerné hnojenie plodín v poľnohospodárstve je príčinou vysokého obsahu dusičnanov v potravinách. 19 Dusičnany v strave detí sú nebezpečné, pretože sa chemicky transformujú na dusitany viažuce sa na krvné farbivo - hemoglobín. Vznikne tak methemoglobín, ktorý už nie je schopný plniť náročnú úlohu darcu kyslíka a detský organizmus je ohrozený nedostatočným okysličovaním.

U dojčiat sa choroba prejaví neprospievaním, nechutenstvom, modrým sfarbením pier, u starších detí je to únava, pokles krvného tlaku. V organizme dusitany tiež často reagujú so sekundárnymi amínmy a amidmi, a tak vznikajú N-nitrosoamidy a N-nitrosoaminy, ktoré patria medzi najsilnejšie karcinogény. Nitrosaciu dusitanov na karcinogény obmedzuje vitamín C.

Pesticídy


Síce sa hladina pesticídov kontroluje, zákon stanovuje limity. Názory na nebezpečnosť pesticídov sa výrazne odlišujú. Odborníci garantujú bezpečnosť. Organizácia Greenpeace však upozorňuje, že mnoho zeleniny a ovocia je dovážaných a práve rastliné výrobky sú testované málo. Na predstavu, z dovozových potravín sa preskúšalo živočíšneho pôvodu 94 % , rastlinného pôvodu 2,4 %, zeleniny 2,2 % a ovocia len 0,9 %. 21 Práve v týchto potravín by sa mohol vyskytovať napríklad chlórované insekticídy, ktorých aplikácia je zakázaná, lebo táto látka je karcinogénna.

Pesticídy môžu spôsobiť rakovinu, poškodenie genetického materiálu a nervový a hormonálny systém. Niektoré sa usadzujú v šupke ovocia a zeleniny, preto je dôležité ich pred konzumáciou dôkladne umyť. V každom prípade musíme byť opatrní, pretože často sa môžeme dopočuť o potravine, u ktorej sa zistil zvýšenú hladinu pesticídov. Pre vegetariána je najlepšou cestou, ak si do svojho jedálneho lístka zaradí ekologické potraviny.

Ťažké kovy


Ortuť, kadmium a olovo patria medzi najjedovatejšie chemické látky, ktoré sa potravinami môžu dostať do nášho tela. V nadmernom množstve majú karcinogénny až mutagénny účinok. 22 Mäso rýb, hlavne tuniaka môže obsahovať veľké množstvo ortuti a jej zlúčenín. Otravy rybami, ktoré obsahovali napríklad metylortuť mali strašné následky pre časť obyvateľstva Japonska. Škodlivé účinky ortute sa prejavujú relatívne pomaly. Najviac ohrozenou skupinou sú deti, u ktorých sa väčšinou objavia vážne nádorové ochorenia a mutácie. Taktiež pôsobí v tehotenstve na plod a poškodzuje mu mozog. Vysoko kontaminované bývajú tiež huby, ktoré obsahujú často rizikové množstvo olova. Organizmus síce dokáže olovo vylučovať, ale pri nadmernom množstve sa začne ukladať v kostiach i v obličkách. Olovo vyvoláva rozpad červených krviniek, čo môže viesť k anémií.

Ľudia, ktorí vo svojom jedálnom lístku mäso zamieňajú za huby resp. ryby, nesmú zabúdať, že ich nadmerná konzumácia im môže spôsobiť veľké problémy. Však ohrození sme všetci, nie len vegetariáni, pretože v dôsledku znečisťovania sa ťažké kovy dostali do každého potravinového reťazca.

Záver

Nech sa pre vegetariánstvo rozhodneme z akéhokoľvek dôvodu, nikdy nesmieme v prvom rade zabúdať na svoje zdravie. Ľudský organizmus je veľmi zložitý a špecifický, ťažko vopred presne odhadnúť, čo mu pomôže a čo uškodí. Vegetariánstvo má mnoho kladov i záporov, preto s ním treba začínať opatrne a pozorne sledovať odpovede nášho tela. Strata hmotnosti či málokrvnosť sú prvé reakcie organizmu na nový stravovací režim. Ak po čase tieto problémy zmiznú a nevyskytnú sa žiadne alergie, znamená to, že si pomaly zvykáme. Je na jednotlivcovi, aby pochopil, čo je pre jeho telo najlepšie.

Cizrna

14. ledna 2010 v 11:58 Vegetariánství

Co je cizrna?

Cizrna patří mezi luštěniny a znali ji už lidé před 12 tisíci lety. Zatímco u nás má silnou konkurenci v podobě čočky či fazolí, v takové Indii nebo arabských státech je neotřesitelnou královnou. Rostlina Cicer arietinum neboli cicer beraní se vyznačuje výškou okolo 40 centimetrů a malými lusky, ve kterých většinou bývá jedno až tři semínka. Chuťově se nejvíce podobá vařenému hrachu, ovšem má ještě zvláštní oříškovou příchuť.
Největšími pěstiteli cizrny jsou Indové, Turci, Australané a Mexičané následovaní Kanaďany, Syřany a Američany. Roční produkce se pohybuje kolem 900 tisíc tun. Zajímavé ovšem je, že i do pěstitelské velmoci Indie se ještě velká část cizrny dováží. Na cizrnu z ciziny je odkázána také severní Afrika a jižní Evropa.
Pěstovaných kultivarů cizrny je celá řada. Nejvíce se vysazuje druh Desi, se kterým se setkáme v oblasti Indie, a druh Kabuli, který je pěstován v severní Africe a jižní Evropě.

Živiny v cizrně

Energetická hodnota 100g cizrny je zhruba 1100 Kj, množství bílkovin, tuků a sacharidů je podobné jako u ostatních luštěnin. Velmi významný je ovšem podíl vlákniny, který tvoří jednu pětinu celkové hmotnosti. U čočky je to například jen jedna desetina.
Dáme-li si k obědu stogramovou porci cizrny, věřme, že tělu dodáme poloviční denní dávku vitamínu B9 - kyseliny listové, dále asi čtvrtinu dávky železa a fosforu.

Vaříme cizrnu

Pokud si nekoupíme konzervovanou cizrnu, čeká nás složitější peripetie při jejím vaření. Jako pravá luštěnina potřebuje cizrna alespoň jednodenní lázeň ve vodě, aby nabobtnala. Vodu je dobré během dne vyměnit, při pokojové teplotě by se totiž snadno mohla zkazit. Po nabobtnání cizrnu ještě jednou propláchněme čerstvou vodou a dejme ji vařit do čisté vody. Cizrna potřebuje nejméně hodinovou tepelnou úpravu, spíše počítejme s delší dobou. Pokud nás trápí nadýmání, je dobré alespoň částečně cizrnu oloupat. Snadněji se slupky oddělí, pokud uvařenou cizrnu scedíme a zalijeme studenou vodou.

Použití cizrny

Zralé světle žluté kuličky podobné hrachu nacházejí po uvaření své uplatnění v salátech, jako příloha k masu, vyrábí se z nich také oblíbená pomazánka hummus a taktéž se používá cizrnová mouka. Nejrozmanitější jídla z cizrny se vaří v Indii. Hinduistická kultura založená na velmi malé konzumaci živočišných bílkovin čerpá cenné proteiny právě z cizrny. Cizrna si nejlépe rozumí se římským kmínem, česnekem, kurkumou, koriandrem a chilli kořením. Do zeleninových salátů se používají i zelené části rostliny. Oblíbenou svačinkou jsou také nezralé lusky cizrny, které se jedí syrové.
Dalšími cizrnovými pokrmy jsou například obdoba sójového tofu zvaná Barmské tofu, prostý arabský pokrm Leb lebi nebo severoindická specialita z cizrny, rajčat a směsi koření zvaná Chana masala. Můžeme ale i improvizovat a uvařit si třeba cizrnovou polévku nebo cizrnové buritos, kde nahradí fazole.

Zinek

14. ledna 2010 v 11:12 Vegetariánství

Vliv zinku na lidské tělo

Zinek zaujímá podstatný prvek v našem těle, účastní se přes 200 enzymatických procesů v organismu. V dětství ovlivňuje růst, kostru a tvorbu vazivových tkání. Úzce souvisí s tvorbou hormonů a s psychickým vývojem. Zinek má výrazný vliv na funkci pohlavních orgánů a sexuální schopnosti zejména u mužů, kdy nedostatek zinku může vést až k vážnému onemocnění prostaty a neplodnosti. Dále má vliv na čichové, chuťové vjemy a zrak, urychluje hojení ran a prokázán je i účinek působení na naši imunitu. Zinek je silným antioxidantem, brzdí proces stárnutí a stimuluje činnost mozku.

Trpíte nedostatkem zinku?

Lidský organismus potřebuje denně v průměru 10 - 20mg zinku, u těhotných žen je toto číslo ještě o 10mg vyšší. Protože je zinek obsažen ve vnitřních orgánech, kostech, svalech, krvi, vlasech, nehtech a hlavně kůži, je třeba jeho množství hlídat.

Mají vegetariáni nižší příjem zinku?

Běžně se stravující lidé, naše populace obzvlášť, má ve své stravě nižší obsah zinku než je třeba. Co teprve vegetariáni, řeknete si. Proběhlé studie naznačují, že příjem zinku u vegetariánů a nevegetariánů je téměř totožný nebo jen mírně nižší. Z toho vyplývá, že obě skupiny konzumujících by si měly dopřávat více "zinkových" potravin, případně sáhnout po některém z preparátů. Na vině, kromě nedostatku výživných pokrmů, může být i onemocnění jater, ledvin a porucha vstřebávání látek z trávicího ústrojí - tzn. i zinku. Roli může hrát také průmyslové zpracování jídel a časté popíjení alkoholu.

U vegetariánů je problém závažnější v tom, že sami svému tělu vstřebávání zinku ztěžují, a to konzumací velkého množství vlákniny, fytátů a šťavelanů (špenát, rebarbora, ořechy). Jednoduše se to dá pochopit tak, že nedostatečné vstřebávání zinku souvisí s nadbytečným příjmem kyselin rostlinného původu. Proto se s deficitem stopového prvku setkáváme hlavně u vegetariánů, veganů a lidí s bohatou rostlinnou stravou.

Potraviny jako zdroj zinku

Níže uvedené potraviny jsou co do obsahu zinku tím nejlepším, co si můžeme dopřát:
  • ústřice, krevety
  • dýňová, slunečnicová a tykvová semínka
  • hovězí maso, játra, ryby
  • pivní kvasnice
  • sušené mléko, sýr
  • neloupaná semena obilnin
Pokud se nám vlastním příjmem potravin nepodaří docílit 20mg zinku denně, můžeme sáhnout po potravinových doplňcích, nejčastěji ve formě malých tablet.

Nice

14. ledna 2010 v 11:11






Tofu

14. ledna 2010 v 11:09 Vegetariánství
Sójový sýr nemá nijak výraznou chuť, tedy před úpravou, naložením a přidáním koření. Jsou dvě možnosti, buď si jej zamilujete nebo jej vyzkoušíte poprvé a naposled. V prvním případě tofu skvěle doplní váš jídelníček.
Tofu nejen pro vegetariány

Tofu málokdy bez příchuti

Natural tofu (základní sójový sýr) vzniká srážením "sójového mléka". Pak prochází dalším zpracováním a dochucováním, s těmito variantami se setkáváme nejčastěji v krámcích se zdravou výživou, bílé tofu občas najdeme i mezi mléčnými výrobky v supermarketech. Prodává se na váhu, balené tofu bývá vždy o jiné gramáži, zpravidla zakoupíme kousek tofu o váze cca 200g. Cena za kilogram se pohybuje okolo stopadesáti korun. V receptech se setkáme s nejrůznějšími úpravami, ale měli bychom vědět, které tofu se hodí k jaké přípravě, kdy je lepší jej zpracovat tepelně, kdy stačí tofu nakrájet a konzumovat.

Varianty sójového sýra tofu

Tofu natural

Bílý sójový sýr zcela bez příchuti. Natural tofu je doporučováno tepelně upravit. Protože snadno přejímá chuťové vlastnosti, lze jej naložit do marinád, směsi výrazného koření, nakrájené aromatické zeleniny a dochucovačů. Nebojíme se marinádu okořenit hodně pálivým kořením - mletým chilli, chilli omáčkou, tabascem. Natural tofu můžeme naložit také do rajčatového ostrého dipu, který jinak používáme k namáčení tortillových chipsů.Tofu solíme jen mírně, přisolí si každý až hotový pokrm na talíři.
Marináda by vždy měla obsahovat kvalitní olej. K dochucení se hodí kromě klasické sójové omáčky i omáčka ústřicová nebo worchestr. Tofu mnohdy ochucujeme i vývarem - vegetariáni zvolí zeleninový, masožravci si mohou dopřát masovou či rybí příchuť. Skvěle chutná čerstvý zázvor, právě prolisovaný česnek a lehce osmažená cibulka.
Tofu natural před marinováním nakrájíme na plátky asi 1cm hrubé, ponecháme v marinádě alespoň 3 hodiny, nejlépe však marinujeme přes noc. Naložené tofu umístíme do lednice. Připravené tofu můžeme přírodně na pánvi s trochou olivového oleje osmahnout a krátce podusit. Dobře chutná i s nakládanými houbami. Plátky lze obalit v trojobalu a osmažit jako řízek, můžeme je i zapékat spolu s dalšími surovinami. Bramborová kaše jako příloha, trocha nakrájené čerstvé zeleniny a máme víc než dobrý hlavní chod na stole. Navíc vyzkoušíme něco nového, když nesmažíme, tak i zdravého.

Bylinkové tofu

U tofu s bylinkami platí totéž jako u natural. Máme jen ušetřenou práci se složitým mícháním bylinek, pokud nám spojení chutí zrovna moc nejde. I u zakoupeného bylinkového tofu je prodejci doporučována tepelná úprava.

Marinované a uzené tofu

Marinované tofu je výraznější chuti, uzené tofu tmavší vyuzené barvy. Tyto druhy můžeme jen nakrájet a podávat. Jako "kousek masa" na krajíci chleba, přimíchané v salátu nebo jako nakrájené "tyčinky" jen tak přikusovat u televize. Tofu totiž nemá na 100g ani celých 100kcal, takže si sójový sýr můžeme dopřát klidně i na večeři.

Tofu s mořskou řasou

Podle mého názoru nejlepší nabízené tofu na našem trhu. Jak do obsahu výživných látek právě díky mořským řasám, tak chuťově. Není třeba tepelná úprava a dá se jíst samostatně. Výhodou je, že v této úpravě řasy nejdou "cítit".

Čaj sayonara

14. ledna 2010 v 10:59 Vegetariánství

Sayonara - zelený čaj v prášku

Jak sám název napoví (sayonara znamená japonské pozdravení), dává tento prášek "sbohem" všem zdravotním problémům. Protože jsou Japonci uznáváni jako nejzdravější národ na Zemi, jejich přírodní medicína je stále více součástí i západní společnosti. A tak i čaj z prášku sayonara se stále více probojovává na náš stůl. Při hojném popíjení na sebe účinky nenechají dlouho čekat. Spolu se správnou životosprávou navrací životní vitalitu a přirozenou imunitu, která v oslabení propouští do organismu veškeré škodliviny, viry, bakterie a následně nemoci.

Nápoj třetího tisíciletí posiluje a léčí

Zelený čaj během zpracovávání neprochází fermentací, proto je tak zdravý a uznávaný i v lékařství. Čaj si do doby než se použije, zachová svou přirozenou barvu a původní obsah léčivých látek. Do popředí lze dát tzv. EGCG, zázračnou látku zvanou epigalokatéchingalát, působící jako blokátor rakovinových buněk.
Kromě tohoto účinku je ideální prevencí proti mozkovým příhodám, onemocněním cév, infarktu myokardu a cukrovce. Je výborný proti křečovým žilám, migréně, snižuje obsah cholesterolu a má silný antioxidační účinek. Prášek sayonara působí i proti poruchám paměti, kazivosti zubů, paradentóze, má antibiotický a protiplísňový účinek. Léčí kožní nemoci, impotenci, zabraňuje infekcím a ničí viry, celkově zvyšuje imunitu.

Podstata účinku zeleného prášku sayonara

A čím to je, že je čaj sayonara tak účinný? Hlavními složkami působící na naše zdraví jsou:
  • katechin - snižuje riziko rakoviny a eliminuje výskyt již vzniklých nádorů, má vysoké antioxidační účinky
  • vitamín C - šálek nápoje sayonara obsahuje až třikrát více vitamínu C než citron
  • vitamíny skupiny B - obsah "béček" v prášku sayonara je tak vysoký, že se mu nevyrovná žádná jiná rostlina
  • kofein - díky pomalému uvolňování nepůsobí nárazově jako jiné "povzbuzovače", a proto zdravě stimuluje rytmus nervového systému

Podáváme čaj sayonara

Při přípravě čaje ze zeleného prášku typické vůně není vhodné používat kovové náčiní, proto v balení bývá přiložena umělohmotná lžička. Prodává se po stogramovém balení, ale v některých prodejnách jej seženeme i po sáčcích. Protože se připravuje asi z poloviny čajové lžičky, kterou v hrnku pouze zalijeme horkou (ne vřící) vodou, vydrží nám balení až na 200 šálků. Po zalití čaje sayonara pouze zamícháme, necháme ustát a pijeme ihned, jakmile čaj trochu vychladne. Je možné i druhé přelití. Sayonara je čaj zásaditý, proto se slazení nedoporučuje. Denně se doporučuje vypít alespoň 3 hrnky čaje sayonara nebo jím nahradit celý pitný režim, ale to až po čase, kdy si tělo na popíjení tolik ozdravného nápoje trochu zvykne.

Datle

14. ledna 2010 v 10:45 Vegetariánství

Datle a jejich výživná hodnota

Datle jsou v čerstvé i sušené podobě bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny, železa, draslíku, niacinu a hořčíku. Protože jsou zásobárnou ovocného cukru, dodávají v čerstvé i sušené podobě spoustu energie. Čerstvé kousky mají na 100 g váhy okolo 110 kalorií, sušené kolem 260 kalorií. Navíc jejich konzumací podporujeme činnost střev, působí jako přirozené projímadlo.

Datle čerstvé i sušené

Čerstvé datle

Čerstvé datle jsou zejména v arabských zemích nabízeny jako delikatesa k snídani, obědu i večeři. Tvoří sladkou tečku za hlavních chodem a často nahrazují sladké dezerty nebo jsou jejich součástí. Čerstvé plody neobsahují zbytečné konzervanty a jejich chuť je nezaměnitelná a opravdu k nakousnutí jsou ještě přímo na stonku, tak jak rostou. Lepší jsou větší, měkčí a zralejší datle, ty snadno v ústech oddělíme od podélné pecky. U takto konzumovaných datlí není třeba dalšího přislazování, ovocného cukru obsahují datle dost samy o sobě.
Kromě nabídky v hotelu nebo restauraci, kde se stravujeme, můžeme čerstvé datle koupit i na váhu ve zdejších supermarketech a na některých trzích. V přepočtu na české koruny se cena za kilogram čerstvých datlí pohybuje okolo 80 Kč. V lednici by nám měly vydržet až 2 týdny.

Balené a sušené datle

Nákup datlí v sušené podobě je klasikou u nás. Balené nebo na váhu, vypeckované nebo s peckou, stojí v rozmezí 90 - 130 Kč za kilogram (seženeme v obchodech se zdravou výživou a balené běžně v supermarketech). Uchováváme-li je ve vzduchotěsné nádobě, vydrží nám až 1 rok.
Dají se sehnat i datle balené nesušené, ale ty už bývají upraveny konzervantem. Balené datle se prodávají i v zemích, kde trávíme dovolenou, můžeme je tak přibalit do kufru jako jeden ze suvenýrů. Třeba v tuniských obchodech koupíme balíček o váze 250 g za 1,5 - 2 tuniské dináry. Pro pohodlí turistů je možné pořídit si totožný balíček i při polehávání na pláži, ale pozor, připlatíme si. Plážovému prodejci nejde o nic jiného než o výdělek, proto nás takové datle přijdou až trojnásobně dráž.

Konzumace datlí

Datle konzumujeme samostatně, přidáváme je do moučníků, dezertů, cukroví i sladkého pečiva. Z datlí se připravuje hustý med, který slouží v afrických zemích jako sladidlo, marmeláda, ale setkáme se i s datlovým vínem laghmi a datlovým likérem zvaným thibarine.

Kuzo a Gomasio

14. ledna 2010 v 10:43 Vegetariánství
Výhonky, drobné klíčky, určitě znáte. Ale vybaví se vám definice výrazu kuzo nebo gomasio? Obojí doplní zdravé vaření, nejlépe v biokvalitě.

Přírodní škrob kuzu

Kuzu je doplňkem k vaření a náhradou za klasický a obvykle používaný škrob. Kuzu, přírodní produkt zdravé výživy, se vyrábí z japonského vinného keře (divoké rostliny). Obsahuje velké množství minerálních látek a mezi konzumenty se těší oblibě hlavně kvůli léčebným účinkům. Reguluje zažívání, zabraňuje překyselení žaludku, zmírňuje bolesti, pomáhá proti únavě i proti nachlazení. Při použití s ovocem zlepšuje jeho stravitelnost.

Použití kuzu

Použití kuzu je velmi jednoduché. Rozmíchá se ve studené vodě a přidá se do vařící omáčky, polévky apod. vždy, když je třeba ji zahustit.Pokrm navíc nezhrudkovatí a zůstane krásně hladký. Kuzu se používá také při přípravě pudinků nebo ovocných rosolů.

Kde seženeme kuzu

Přírodní škrob kuzu lze zakoupit v prodejných s racio výživou, alternativními produkty k vaření, ale také ve specializovaných obchodech asijské kuchyně. Prodává se v biokvalitě a za 100g dáme přibližně stokorunu.

Gomasio ze sezamových semínek

Čistě přírodní dochucovadlo bez jakýchkoliv chemických přídavků, konzervačních látek,barviv a příchutí, se získává z restovaných mletých sezamových semínek doplněných mořskou solí. Gomasio je opět asijským dochucovadlem a i malé množství má vliv na naši vitalitu, obnovení přirozené imunity, zdravého nervového systému a zásobárnou vápníku. Navíc pozitivně působí na náš zrak, kůži, nehty i vlasy.

Použití sezamové soli gomasio

Gomasio dobře dochutí neobvyklé pokrmy nejen asijské kuchyně. Omáčkám,dresinkům a dipům dodají oříškovou příchuť. Doplní pokrmy z těstovin, obilovin, zeleniny, luštěnin, ale hodí se i k masu. Kdo má rád neobvyklost a aromatickou příchuť, klidně si sezamovou solí ochutí i pečivo namazané máslem.
Existuje i dýňová varianta gomasio, ta se používá výhradně k sypání již hotových teplých i studených pokrmů. Obsah soli je zde okolo 6%.

Kde seženeme gomasio

Kamenné prodejny zdravé výživy nebo "zdravé" e-shopy jsou zaručeným místem, kde gomasio bez obav zakoupíme. Opět zvolíme biokvalitu, v tom případě za sklenici gomasio se šroubovatelným uzávěrem dáme do stokoruny, gramáž je okolo 200g.

Domácí příprava sezamové soli

Na vlastní gomasio budeme potřebovat bio sezamová semínka a mořskou sůl v poměru 12:1. Semínka na nepřilnavé pánvi pražíme tak dlouho, dokud nám neposkakují, vmícháme sůl a ještě chvíli pražíme. Semínka mírně rozdrtíme nebo rozemeleme a máme hotovo. Gomasio skladujeme v dobře uzavřené a neprodyšné sklenici.

Syrovátka

13. ledna 2010 v 15:24
Syrovátka
Syrovátka je vyborný a vyvážený nápoj, který nezatěžuje organismus a zajistí rychlé a souvislé zásobení všech orgánů potřebnými vitamíny a minerály. Syrovátka samotná vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu a užívat ji lze sušenou či jako nápoj.
Co obsahuje syrovátka
Neobsahuje žádné
tuky
a soli, na druhé
straně
však obsahuje mnoho kvalitních bílkovin - ve vodě rozpustné vitamíny B1, B2, B6, E, C, B 12 a také mléčný cukr.
Dále obsahuje minerály - hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek.Syrovátka je přírodním produktem bez
konzervačních látek.
Účinky syrovátky
Syrovátka je značně důležitá pro metabolismus, čistí střeva a podporuje tvorbu střevní mikroflóry.
Vysoký obsah vitamínů B a vápníku má pozitivní vliv na stavbu kostí a zubů. Účinky syrovátky jsou zkrátka mnohostranné.
Syrovátku lze také použít jako doplněk ke koupelím. Výrazně přispívá pokožce, reguluje pH pokožky a stabilizuje kyselou ochranu povrchu těla. Pokožka je po použití syrovátky důkladně vyčištěná, ale velmi jemně a šetrně. Syrovátka svým výrazným obsahem draslíku má má jedinečný efekt při celulitidě.
Při kosmetickém využití vymizí postupně problém s ekzémy, nebudete mít žádné potíže s prokrvením pokožky, taky žádné zažívací potíže, které se na pleti samozřejmě odrazí.
Jak syrovátku konzumovat
Nejlépe chutná syrovátka ledově vychlazená nebo v kombinaci s čerstvými ovocnými nebo zeleninovými šťávami. Již dvě sklenice denně stačí na to,abyste se cítili zdravější, víc
fit
a tím pádem i přitažlivější.Měla by se pít denně. Lidé s ekzematózní pletí a pokožkou vůbec by minimálně jedenkrát týdně měly užívat koupel.

Platila tu vždy stará pravda: příroda má na vše prostředek.Už kdysi bylo pití syrovátky a používání jejich účinků ke koupelím samozřejmostí.
Přehledné shrnutí účinků syrovátky
· Syrovátka pomáhá odvádět toxické látky a škodliviny z organismu
· Syrovátka podporuje činnost ledvin
· Syrovátka upravuje a pomáhá zrychlit metabolismus
· Syrovátka napomáhá snižování cholesterolu a omezuje záněty žaludku i střev
· Dodává důležité minerály - proto je vhodná i pro sportovce a fyzicky aktivní osoby
· Syrovátka je nízkokalorická - vhodná při hubnutí
· Syrovátka je velmi vhodná pro těhotné ženy - nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje
· Syrovátka má protizánětlivé
účinky
, proto vhodná na citlivou a aknózní pleť
· Syrovátka je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách
· Užívání syrovátky při koupelích napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje
· Syrovátka reguluje PH
· Při ekzémech i lupence se doporučuje užívání vnitřní i vnější - pro co nejlepší výsledek

Zhubněte s japonskými zvyky

13. ledna 2010 v 15:20 Hubnutí
Hubněte s japonskými zvyky

·
Váš jídelníček
by se měl skládat hlavně z typicky japonských
potravin


rýže, sóji, rýžových nudlí, zeleniny, ovoce a ryb.
·
Stejně jako japonci
jezte malé porce na malých talířcích.
·
Nepřejídejte se! Měli byste jíst do polosyta, pomalu a hodně žvýkat.
·
Vařte po vzoru japonců zdravě
- snažte se připravovat jídlo
bez tuku, v páře či jen s minimálním množstvím oleje.
·
Nezapomínejte na snídani, která správně
nastartuje váš metabolismus. Ráno si dopřejte i šálek zeleného čaje.
· Nemusíte vynechávat dezert. Ale místo smetanového dortu zvolte raději zmrzlinu, vaše chuťové pohárky potěší stejně.

heart