Sója - rostlinné maso

14. ledna 2010 v 13:31 |  Vegetariánství

Sója - vzácný klenot mezi potravinami

Sójové boby obsahuj až 34% bílkovin. To je dvakrát víc, než kolik jich najdeme v mase. Dále obsahují lecitin (nutný pro přeměnu tuků a cukrů) a značné množství vlákniny. Je také bohatá na minerály, stopové prvky a vitamíny. Na rozdíl od masa neobsahuje hnilobné bakterie, cholesterol a další škodlivé látky. Je vhodná ke konzumaci pro všechny věkové kategorie. Velmi dobře působí při překyselení žaludku. Obsahuje draslík, vápník, hořčík a železo. Díky obsahu vitamínů B, lecitinu, vápníku a hořčíku velmi příznivě působí na nervovou soustavu, při neurózách, depresích a úzkostných stavech. Vhodná je pro snižování cholesterolu, zmírňování potíží klimakteria a také pro prevenci některých druhů rakoviny. Je vhodná i pro lidi trpící cukrovkou jako náhrada masa. Sójové mléko je výbornou náhražkou pro lidi s alergií na kravské mléko.

Sója a její konzumace

Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin je vhodné jíst sóju s mírou a maximálně 3x v týdnu. Je vhodné konzumovat sójové boby v menším množství a dávat přednost jiným sójovým výrobkům, jako jsou mléko, tofu a podobně. Sója není tradičně zastoupena v evropském jídelníčku, takže někteří Evropané mohou trpět alergií na tuto rostlinu.

Základní sójové výrobky

Sójové maso

Obsahuje až 30% přírodní bílkoviny. Pokud ho uvaříte ve vývaru, získá chuť skutečného masa.

Sójové mléko

Obsahuje mimo jiné lecitin, nutný pro správnou činnost mozku. Má ale nižší obsah vápníku než mléko kravské.

Sójový olej

Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

Sójové výhonky

Přinášejí tělu celou řadu vitamínů. Jsou skvělou součástí salátů.

Sojanéza

Dokáže nahradit majonézu v tepelné i studené kuchyni.

Tofu

Připravuje se ze sójového mléka. Skvěle přijímá chutě i vůně ingrediencí, se kterými přijde do styku.
Sóju bychom měli nastálo zařadit do svého jídelníčku. Pro ukázku si představíme recept z této zdravé rostliny.

Sójové rizoto

Ingredience: 4 šálky rýže, 3 šálky sójových bobů, 1 šálek cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžičky vegety, špetka soli, 3 stroužky česneku, petrželová nať.
Sóju uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Rýži uvaříme podle návodu na obalu.Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. V pánvi rozpálíme olej. Na oleji orestujeme cibuli do zesklovatění, poté přidáme česnek a promícháme. Přimícháme nasekanou petrželovou nať, vegetu podle chuti osolíme, přimícháme rýži a sóju.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
heart