Únor 2010

Skvělá sedmidenní očista

14. února 2010 v 19:44 | Treedead
Nemůžete zhubnout? Cítíte se unavená? Možná byste se měla zamyslet nad svou životosprávou. Za vašimi problémy mohou stát toxiny nahromaděné v organismu. Co všechno způsobují? Bolesti hlavy, podrážděnost, sníženou kondici, pocení, špatný spánek a celkovou únavu. I když se snažíte držet zdravého životního stylu, škodlivé látky na vás číhají ve vzduchu i v potravinách. Tělu nepřidá ani stres o zanedbané regeneraci ani nemluvě. Pokud se stravujete navíc nezdravě, je na problémy zaděláno.
Jarní restart
Existuje mnoho druhů detoxikace. Nejkratší a zároveň nejbezpečnější je jednodenní půst, kdy pouze pijete ovocné či zeleninové šťávy. I třídenní detox se dá zvládnout bez zvláštního dozoru. Pokud chcete výrazně omezit přísun živin na více dnů, měla byste tento krok konzultovat se svým lékařem nebo odborníkem na výživu.


Kdy se detoxu vyhnout?
Dlouhodobou očistu byste měla vynechat, pokud trpíte chorobami tlustého střeva, metabolickými poruchami nebo máte problémy se štítnou žlázou. V případě že žijete zdravě, stačí vám jeden detoxikační den v týdnu nebo jednou za 14 dní: je bezpečný a nenaruší vaši psychickou a fyzickou rovnováhu ani imunitu.
I do krátké očistné kúry se pouštějte jen v případě, že jste zcela fit. Omezení příjmu energie je nezbytnou podmínku, bez níž k očistě nemůže dojít.

Nejde jen "nejíst"

Rozhodla jste se vyzkoušet detox? Netrhejte tělo od duše! Pamatujte, že do očisty organismu patří zároveň další relaxační aktivity. Zvolněte tempo a odblokujte stres. Očista se nejlépe plánuje na volné (nebo volnější) dny bez stresu a spěchu.
Doplňkové aktivity
- relaxace, (pro zkušenější meditace), jóga, vám příjemné sportovní aktivity, masáž, sauna, čtení příjemné knihy.
Máme pro vás dvě možnosti, buď detoxikujte něžně bez stresu: "Desatero očisty" nebo zkuste týdenní plán: "Sedm dní pro vaše tělo". Je už jen na vás, kterou z nich si vyberete.

Pokud se budete držet těchto pravidel, nemusíte se trápit hlady. Za 14 dnů uvidíte, že se budete cítit lépe.
1. Zapomeňte na uzeniny, červené maso, bílé pečivo, bílý cukr, konzervy, sladkosti
2. Nepijte alkohol, kávu, barvené nápoje
3. Zvyšte příjem vlákniny
4. Pijte hodně vody
5. Věnujte se dechovým cvičení
6. Zvyšte příjem zeleniny a ovoce
7. Pijte detoxikační čaje (vhodné odvary z ostropeřce, kopřivy, sedmikrásky, pampelišky)
8. Relaxujte
9. Zpoťte se - jděte do sauny, sportujte
10. Omezte solení
Co očišťujete?
Ledviny, játra, střeva, lymfatický systém, kůži, plíce.

1. den - Pijte!
Co? Čaje minerálky, ovocné šťávy. Volte počišťující bylinky: kopřiva, sedmikráska, ostropeřec.
2.den
Zelí
Kysané, syrové, v salátu: zelí vede tento den a můžete ho sníst kolik chcete.Pijte čekankový čaj.
3.den
Bramborový
Můžete sníst až 1 kg brambor vařených ve slupce, dovolejte se malinký kousek másla. Během dne můžete pojídat zeleninu dle chuti.
4. den - podmáslí a kefír
Dejte si kolik hrdlo ráčí. Můžete vyzkoušet i podmáslovou polévku. Pokud ji neznáte, recept najdete na internetu.

5. den - Pepek námořník
Špenát, saláty všech druhů, zelená zelenina, to je to pravé pro dnešní den. Dejte si i kousek upraveného libového masa, klidně i červeného.

6. den - Rýže vede

Rizoto je sázka na jistotu, můžete si udělat rýži s ovocem nebo i s masem.
7. den - Pro vás

Dejte si lehká jídla, na která máte chuť.


Zaujalo mě:)

14. února 2010 v 19:34 Hubnutí
Polibek spolkne kalorie 5 lentilek
Dokonce i orálním sexem budete spalovat energii. Nevěříte? Za čtvrt hodiny odstraníte 345 kilojoulů. Zvláštní pozornost si zaslouží i líbání. Jeden pětiminutový vydatný francouzský polibek - a pryč je asi pět lentilek, tři lžíce neslazeného ovocného müsli nebo čtvrtka většího banánu.

A co dodat? hodinovým milostným hrátkám spálíte až 1900kj :) a to už je co říct:)

Jak si udržet vysněnou váhu?

14. února 2010 v 19:32 | Treedead |  Hubnutí
Zabraňte jo-jo efektu
Pokud po období hubnutí a výrazně sníženého energetického příjmu přejdete rovnou k přejídání se a pojídání energeticky náročných jídel, váš organismus dostane šok. Organismus si zapamatuje, že může opět k hladovění dojít a příště vás už nenechá hubnout tak snadno. Dostanete se tak do bludného kruhu obávaného jo-jo efektu.
Dietu končete pozvolna!
Dietu tedy neukončujte náhle ze dne na den. Až zjistíte, že jste s váhou spokojeni, přidávejte kalorie ve vaší stravě velmi pozvolna. Zkuste první týden po hubnutí přidat např. 400 kJ a pozorujte, zda to nějak vaši váhu ovlivní. Další týdny přidávejte dalších 400 kJ, až dostoupáte na výši, která je pro vás vhodná. To bývá od 8 do 10 000 kJ na den, podle vaší tělesné aktivity. Nesledujte ale vaši váhu příliš urputně - jisté váhové výkyvy v rozmezí 2 kg neznamenají žádný průšvih!
Odměňte se dietně
Za to, že se vám podařilo zhubnout, se musíte patřičně odměnit Dopřejte si třeba lahůdky, které jsou dietní a které si běžně nedopřáváte, jako je drahé exotické ovoce. Nebo si za odměnu pořiďte lepší kolo nebo in-line brusle.
Na sport
nezanevřete!
I po ukončení diety nezanevřete na pohyb. Je udržení váhy klíčový někteří odborníci si dokonce myslí, že víc než jídelníček. Žádná z nabídky sportovních aktivit se vám nelíbí? Pak choďte! A to každý den - vystupte o jednu stanici dříve z autobusu nebo si dopřávejte večer alespoň půlhodinové procházky v okolí. Denně byste měli nachodit asi 2000 kroků.
Jídelníček upravte i po dietě
Není třeba zůstat po zbytek života bez tuku a bez cukru! Pokud máte rádi vepřo knedlo, není důvod, si ho upírat! Vtip je v tom, že půjde o občasné zhřešení a porce by neměla být přemrštěná, ale zhruba poloviční oproti běžné. Přeorientujte se na kvalitní suroviny a dietnější pokrmy, které vám však budou chutnat.

Jídelníček podle Mel B.

14. února 2010 v 19:31 | Treedead
Slavná zpěvačka se skupiny Spice Girls prozrazuje svá tajemství jak se stravuje.

Snídaně plná živin pomůže skvěle nastartovat den. "Ráno začínám s omeletami. Ty jsou připravené pouze z bílků, žádný žloutek. Přidávám do nich trochu krůtí šunky. Také mám ráda cereálie. Zbožňuji rozmixovaný banán s borůvkami. Takový shake mě někdy zasytí na celé dopoledne. Plus samozřejmě hrnek kávy. Bez něj bych se nemohla ani pohnout."
Potom už Mel B stačí jen lehký oběd, jako například salát s tuňákem. K svačině ráda uzobne trochu oříšků, nebo mrkvo-celerový salát. "K večeři miluji rybu, nebo kuře. Jako přílohu si dávám osmahnutou, nebo dušenou zeleninu. Nemusím smažené," dodává bývalá zpěvačka.
Celý týden se Mel snaží dodržovat zdravou a výživnou stravu. Ale vždy jeden den v týdnu si udělá pauzu a odmění se. Dá si přesně to, na co má hříšnou chuť. "Většinou je to hamburger, nebo těstoviny se smetanovou omáčkou. A jako svačinku si dám KitKat. Taky si nezakazuji alkohol. Pokud jdu ven s přáteli, tak si ráda dám sklenku červeného jakýkoliv den v týdnu. Jen nesmím chodit moc často," popisuje Mel.
"Hlavně pamatujte," dodává, "jezte zhruba každé dvě hodiny, aby jste neměla nikdy příliš velký hlad. Jídlo by také nemělo vypadat příliš zdravě. Musí mít hlavně nějakou chuť. Být skvělé a lákavé na pohled. Jinak se vám do něho jen těžko bude chtít pustit."

Jak si připravit jídlo?
Jídlo si, alespoň v hlavě, připravte na celý den dopředu. Mozek pak bude mít pocit, že strava není daleko a nebude propadat panice. Vytvářet pocit nadměrného hladu. Díky tomu nevyšle impulsy k zbytečnému přejídání.

• Stanovte si počet oříšků, které celý den budete ujídat. Rozdělte si svačinu. Tak se nestane, že si budete říkat - ještě trošku, ještě trošku. Bude vám jasné, že když to sníte teď, nebudete už pak mít nic.

• Do práce, nebo kamkoli jdete, si vždy připravte nějaké ovoce. Očistěte mrkev, jablko a zabalte do fólie. Budete tak mít vždy po ruce něco malého a zdravého k zakousnutí.

• Jezte jako Mel B snídaně bohaté na protein. Například: Dvě uvařená vejce nakrájená na plátku toustu. Nebo míchaná vajíčka s houbami a rajčaty. Také shake připravený z nízkotučného jogurtu, mléka a ovoce, které máte zrovna po ruce, je perfektní alternativou.

• K obědu je skvělý kuřecí salát s velkou porcí čerstvé zeleniny a krajíčkem tmavého chleba. Tuňák se zeleninou a pita chléb je Meliným nejoblíbenějším. Zbožňuje také pečená rajčata s nádivkou, posypaná kozím sýrem.

• Chutnou a vhodnou večeří je rozhodně grilované kuře nebo zapékaný losos s citrónem na černém pepři. Jako přílohu vyzkoušejte trochu vařených nudlí či grilovaná rajčata.

• Alkohol si dopřávejte jen výjimečně. A při konzumaci se držte zásady - pít jen z malých sklenic. Budete pak mít pocit, že jste vypila víc, než ve skutečnosti.

Další porce..

14. února 2010 v 19:28 | Treedead |  Moje tlachání
Zdravím vás slečny, po delší době se ozývám a přidám sem pár článků. Dnes je sv. Valetýn, tak doufám že si ho plnými doušky užíváte ať už jste samy nebo s milujícím člověkem po boku. Já se pochlubím já svého valentýna dostala už včera, moje polovička mi darovala oříškovou bonboniéru, což té nedokážu odolat no a bonbón sem bonbón tam a polovina je v háji, ale vy se nevzdávejte,klidně si můžete dopřát svůj oblíbený pamlsek, který je pak třeba něčím vykompenzovat (např. pohybem) Některé slavné celebrity mají tenhle program vytýčí si jeden den v týdnu kdy si dopřeje co chce samozřejmě s mírou a na druhý den si zase hlídá co jí, výsledek? nemá pak žádné výčitky, že nemůže sníst to či ono, když si to člověk dopřeje jednou týdně. Co říkáte? já to osobně nepreferuji, jím to co mám ráda samozřejmě s mírou a když to fakt přeženu tak to vypotím sportem nebo se další dny kontroluji. Jsem totiž ten typ, který sní kostičku čokolády a už je to na něm vidět. Mám prostě na to smůlu takže asi štíhlá nikdy nebudu, ale zpevnit postavu a zmenšit centimetry snad dokážu. Takže vydržte a pak se konechejte svým krásným dokonalým tělem:) Kráse zdar!:)

Jídelníček:
Snídaně: Dobrá vláknina, mléko, 1 kiwi, čaj otylka
Svačina: již zmiňovaná oříšková bonboniéra asi 3 kuličky njn:(, hrnek vody
Oběd: tofu se zeleninou a nudlemi, voda,
Svačina: hrnek zeleného čaje s aloe vera, hrst lískových oříšků
Večeře: 1 kaiserka se žervé s česnekem a bylinkami (vřele doporučuji), 2 ředkvičky, 1 mrkev, jogurt activia meruňkový, čaj na snížení chuti k jídlu.

Pohyb: 30min rotoped, hodinová procházka s polovičkou + velká koulovačka, pak jsme se vrátili do dětských let a jezdili na bobech:D krásně jsem se odreagovala a nasála novou energii:) :)


amazing...

6. února 2010 v 10:24




Špenát

3. února 2010 v 12:15 Zdravé mňamky :))

Rajčatový salát se špenátem

8 rajčat,plná půllitrová nádoba špenátových listů, 1menší cibule, 5 stroužků česneku, 1 dl šťávy z mangoldu, 1 lžíce oleje, mořská sůl.
Nadrobno nakrájená rajčata, špenát a cibuli polejeme šťávou z mangoldu, přidáme olej, sůl a utřený česnek. Zamícháme. (Pro 4 osoby)

Špenátový nákyp

300g dušeného špenátu (případně i mraženého), 5 polévkových lžic hladké sójové mouky, 1508 žemle namočené v sójovém mléku (místo žemle je možno použit i 150g ovesných vloček), mořská sůl, 2 polévkové lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 50 g tofu.
Dušený, jemně posekaný nebo prolisovaný špenát smícháme s namočenou žemlí, se sójovou moukou a prolisovaným česnekem. Dáme do olejem vymaštěného pekáče vysypaného strouhankou a upečeme. Posypeme strouhaným tofu. (Pro 4 osoby)

Špenátové rizoto

300g špenátu, 3 stroužky česneku, 150g rýže Natural, 1 dl zeleninového vývaru, 3 lžíce oleje, mořská sůl, petrželová nať, 100g strouhaného sýru.
Jemně posekaný špenát dáme do rozehřátého oleje s utřeným česnekem. Přidáme rýži, 2/3 strouhaného sýra a část nakrájené petrželové natě. Osolíme, promícháme, zalejeme zeleninovým vývarem a dusíme tak dlouho až změkne. Podáváme posypané zbytkem petrželové natě a strouhaným sýrem. (Pro 4 osoby)

Špenátové nudle

100g uvařeného špenátu, 100g hladké pšeničné mouky, 4 polévkové lžíce hladké sójové mouky, mořská sůl, voda. Z pšeničné a sójové mouky, vody a propasírovaného špenátu vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme a dáme sušit. Pokrájíme na nudle a vaříme v osolené vodě. (Pro 4 osoby)

Sója

3. února 2010 v 12:15 Zdravé mňamky :))

Zeleninový salát se sójovými boby

3 papriky, 5 rajčat, mladá cibulka, 100 g vařených sójových bobů, mořská sůl, 1 lžíce oleje, pažitka.
Papriky, rajčata a cibulku nakrájíme, přidáme uvařené sójové boby, mírně osolíme a omastíme olejem. Posypeme pažitkou. (Pro 4 osoby)

Sójové mléko

200 g sušených sójových bobů, 2 l vody.
Sóju večer namočíme do vody, ráno propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s vodou ( 2 l ) a necháme projít varem. Necháme vychladnout, rozmixujeme v mixéru a prolisujeme přes plátno. Zůstane nám sójové mléko a okara - sójová drť, kterou přidáváme do omáček, nebo připravujeme z ní pomazánky. (Pro 4 osoby)

Sójová pomazánka se žampióny

150 g uvařených sójových bobů, 150 g žampionů, 1 cibule, mořská sůl, 3 lžíce oleje, libeček, majoránka.
Na oleji zpěníme cibuli a na drobno nakrájené žampiony. Dusíme s majoránkou do změknutí. Uvařenou sóju pomeleme na masovém mlýnku, přidáme podušené žampiony, sůl, nakrájený libeček, zamícháme. (Pro 4 osoby)

Sójové boby s rajčaty a paprikou

300 g uvařených sójových bobů, 1 velká cibule, 5 rajčat, 2 zelené papriky, 1 lžíce celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, mořská sůl, petrželová nať.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na jemno nakrájenou papriku, rajčata, osolíme a dusíme 10 minut. Vmícháme sóju a mouku a dodusíme. (Pro 4 osoby)

Pomazánka ze sójového masa - Sekaná šunka

80 g sójového granulátu ochuceného jako sekaná šunka, 2 lžíce rostlinného másla, 2 stroužky česneku, mořská sůl, Solčanka.
Sójový granulát povaříme 5 minut v osolené vodě. Zcedíme, pomeleme na mlýnku na maso, přidáme rostlinné máslo a ochutíme prolisovaným česnekem a Solčankou. (Pro 4 osoby)

Prejt ze sójového granulátu

100 g sójového granulátu, 3 lžíce droždí Tebi, mořská sůl, Solčanka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, pažitka.
Sójový granulát povaříme 5 minut v osolené vodě. Zcedíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce osmahneme na oleji, přidáme Tebi, Solčanku a sójový granulát. Ochutíme prolisovaným česnekem a posypeme nakrájenou pažitkou. (Pro 4 osoby)

Řízky ze sójových plátků - Kuřecí medailonky

100 g sójových plátků, Solčanka, mořská sůl, mouka, vejce, strouhanka na obalení a olej na smažení.
Sójové plátky povaříme v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu půl hodiny. Vytlačíme vodu, obalíme je a osmažíme na oleji. (Pro 4 osoby)

Pekingské maso se žampiony

100 g pekingského sójového masa, 200 g žampionů, 1 cibule, 3 lžíce oleje, mořská sůl, kmín, Solčanka, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hořčice.
Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí, Solčankou a kmínem na oleji. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme sójovou omáčku a hořčici. (Pro 4 osoby)

Rajčátka

3. února 2010 v 12:14 Zdravé mňamky :))

Rajčatový salát

10 rajčat, petrželová nať; 50 g čerstvého hrášku, polévková lžíce oleje, mořská sůl, 1 cibule.
Rajčata a cibuli nakrájíme, přidáme hrášek, olej a sůl. Po promíchání posypeme na drobno nakrájenou petrželovou natí. (Pro 4 osoby)

Rajčatový salát s naklíčenou pšenicí

10 rajčat, 100 g naklíčené pšenice, 50 g lískových oříšků, petrželová nať; polévková lžíce oleje, mořská sůl.
K nakrájeným rajčatům, posekaným oříškům, na drobno nasekané petrželové nati přidáme naklíčenou pšenici, olej, sůl a důkladně promícháme. (Pro 4 osoby)

Rajčatový salát s kukuřicí

10 rajčat, velký klas mladé kukuřice, trochu řeřichy seté, polévková lžíce oleje, mořská sůl.
Rajčata na drobno nakrájíme, přidáme řeřichu, olej, sůl, zrnka vařené kukuřice a dobře promícháme. (Pro 4 osoby)

Lečo

500 g paprik, 400 g rajčat, 2 cibule, 50 g oleje, mořská sůl.
Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, potom do studené vody, oloupáme a nakrájíme na kousky. Očištěné papriky nakrájíme na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na oleji, po zpěnění vmícháme rajčata, papriky, sůl a dusíme do měkka. (Pro 4 osoby)

Rajčata plněná houbami

8 rajčat, 250 g hub, 80 g oleje, mořská sůl, petrželová nať. Rajčata umyjeme, skrojíme z nich vršky a vnitřky vydlabeme. Houby umyjeme, pokrájíme na tenké plátky a dusíme na části oleje, až se z nich odpaří voda. Potom k nim přidáme posekanou dužinu z rajčat a zahustíme strouhankou. Všechno osolíme, přimícháme posekanou petrželovou nať. Směsí naplníme připravená rajčata, naskládáme je do olejem vymazané formy a ve středně vyhřáté troubě zapečeme. (Pro 4 osoby)

Jáhly

3. února 2010 v 12:13 Zdravé mňamky :))

Jáhly se zeleninou

200g jáhel, voda, strouhaná syrová kořenová zelenina, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce oleje.
Jáhly 3krát spaříme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou syrovou kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek a všechno zamícháme. (Pro 4 osoby)

Jáhlová sekaná

100g jáhel, 50g krup, 50g pohanky, 20g ovesných vloček, majoránka, 3 stroužky česneku, 1 cibule, libeček, sůl, olej na smažení, strouhanka, 7 vajec. Přísady zvlášť uvaříme, potom smícháme dohromady, přidáme vejce, obalujeme ve strouhance a smažíme. (Pro 4 osoby)

Jáhly s jablky

200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, Sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.
Jáhly 3krát spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku, mírně osoleném. Přidáme syrová strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a všechno zamícháme. (Pro 4 osoby)

Jáhly s houbami

200 g jáhel, 25 g sušených hub, 2 cibule, kmín, sůl, 100g sterilovaného hrášku, petrželová nať; rajčata, 2 lžíce oleje. jáhly 3krát spaříme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme do měkka podušené houby. Potom vmícháme uvařené jáhly a sterilovaný hrášek.
Podusíme 10 minut a odstavíme. Podáváme ozdobené nakrájenými rajčaty a nakrájenou natí petržele, libečku nebo pažitky. (Pro 4 osoby)

Jáhly se sójovým masem

150 g jáhel, 100 g vařeného sójového masa, 1 kapie, 4 stroužky česneku, sůl, petrželová nať, 2lžíce oleje. Jáhly 3krát spaříme a uvaříme v osolené vodě.
Smícháme s uvařeným sójovým masem, krájenou kapií, utřeným česnekem a omastíme olejem. Ozdobíme petrželovou natí. (Pro 4 osoby)

Fazoleee

3. února 2010 v 12:13 Zdravé mňamky :))

Zeleninový salát s fazolemi

5 rajčat,3 papriky, mladá cibulka, naťová petržel, 100g fazolí, mořská sůl, lžíce oleje.
Rajčata, papriku, cibulku a petrželku nakrájíme na drobno, přidáme uvařené fazole, mírně osolíme a omastíme olejem. Vše zamícháme. (Pro 4 osoby)

Fazolová pomazánka

200 g bílých fazolí, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, mořská sůl.
Uvařené osolené fazole pomeleme na masovém mlýnku, přidáme utřený česnek, olej a zamícháme. (Pro 4 osoby)

Bílé fazole s rajskou omáčkou

100 g uvařených bílých fazolí, brambory, 8 rajčat, 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, mořská sůl, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje.
Rajčata rozmixujeme a přecedíme. Ohřejeme. Ve 2 dcl šťávy rozmícháme celozrnnou mouku a vmícháme do teplé šťávy, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, olej a uvařené bílé fazole. Podáváme s brambory nebo celozrnným knedlíkem. (Pro 4 osoby)

Fazole s pohankou a kysaným zelím

100 g fazolí, 250 g pohanky, 250 g kysaného zelí, 2 cibule i s natí, mořská sůl, 2 lžíce oleje, libeček.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě fazole a pohanku, scedíme a smícháme s nadrobno nakrájeným kysaným zelím, cibulí, libečkem a olejem. (Pro 4 osoby)

Fazole s jogurtem

350 g fazolí, 5 rajčat, 2 cibulky i s natí, 4 lžíce klíčené čočky, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, mořská sůl, rajčata.
Fazole uvaříme v osolené vodě do měkka, zcedíme a přidáme nakrájená rajčata a cibule, klíčenou čočku, olej a zalejeme jogurtem. (Pro 4 osoby)

Čočka

3. února 2010 v 12:12 Zdravé mňamky :))

Zeleninový salát s klíčenou čočkou

5 rajčat, 2 papriky, 2 mladé cibulky i s natí, 5lžic naklíčené čočky, sůl, 1 lžíce oleje.
Rajčata, papriky i cibulky omyjeme a nakrájíme, přidáme naklíčenou čočku a mírně osolíme. Zamícháme a omastíme olejem. (Pro 4 osoby)

Čočka s rajčaty a paprikou

350 g čočky, 5 rajčat, 2 papriky, 2 cibule, 2 lžíce oleje, pažitka, mořská sůl.
Čočku uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a přidáme nakrájená syrová rajčata, papriky, cibuli, pažitku a omastíme olejem. (Pro 4 osoby)

Čočková pomazánka s kroupami

150 g čočky, 50 g velkých krup, mořská sůl, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 4 lžíce sušeného droždí Tebi.
Zvlášť uvařenou čočku a kroupy scedíme, pomeleme na masovém mlýnku, přidáme utřený česnek a na oleji krátce osmahnuté Tebi. Zamícháme a podáváme. (Pro 4 osoby)

Marešovy čočkoráky

Suroviny: převařená čočka, vločka, 3vejce, polohrubá mouka (možno přidat celozrnnou mouku), mléko, másla, 1lžíce oleje, 4-5stroužků česneku, cibule, kečup, sůl, pepř, majoránka, kari

Postup:
Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí vyvařit). Uvařenou čočku necháme vychladnout a umeleme spolu s vločkami (2 díly čočky a 1 díl vloček). Přidáme další 2-3stroužky česneku. Vypracujeme těsto jako na bramboráky (mléko, mouka, vejce, majoránka, pepř, sůl dle potřeby).
Vysmažíme klasickým způsobem na oleji.
Doporučujeme podávat se sladkokyselým zelím.

Brokolice

3. února 2010 v 12:12 Zdravé mňamky :))

Zeleninový salát s brokolicí

6 rajčat, půl hlávky brokolice, mladá cibulka, 2 lžíce naklíčené čočky, špetka mořské soli, 1 lžíce oleje.
Rajčata, brokolici a cibulku nakrájíme, přidáme naklíčenou čočku, mírně osolíme a omastíme za studena lisovaným olejem. (Pro 4 osoby)

Zapečená brokolice

600 g brokolice, 50 g másla, 3 vejce, sklenička mléka, 100 g strouhaného sýra, špetka mořské soli, petrželová nať.
Brokolici uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Rozebereme ji a pokrájíme na kousky. Pekáč vymastíme máslem, urovnáme do něj brokolici a zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, solí a petrželkou a sýrem. Zapékáme asi půl hodiny v troubě. (Pro 4 osoby)

Brokolice s vejci

600 g brokolice, 50 g másla, 1 velká cibule, 5 vajec, sůl, petrželová nať. Cibuli zpěníme na másle, přidáme drobně pokrájenou brokolici, špetku soli a dusíme. Měkkou brokolici zalejeme rozšlehanými vejci s petřzelkou a za stálého míchání necháme srazit. Podáváme s brambory. (Pro 4 osoby)

Brokolice s mandlemi

800 g brokolice, sůl, muškátový oříšek, 1/4 l omáčky z másla, mouky, vody a smetany, 50 g mandlí, 2 lžíce másla.
Brokolici uvaříme v osolené vodě. Mezitím připravíme světlou hustou smetanovou omáčku a okořeníme muškátem. Okapanou brokolici přelijeme hustou omáčkou, posypeme posekanými mandlemi a podáváme s brambory. (Pro 4 osoby)

Sirup Figuran

3. února 2010 v 12:01
Sirup s výtažkem z léčivých rostlin příznivě působí při regulaci tělesné hmotnosti jako mírné laxativum. Neobsahuje sacharózu, je proto vhodný i pro diabetiky. Laxativní účinek bylinné složky může být zvýšen sorbitolovým sirupem.
Složení: sorbitolový sirup, zahuštěný vodní extrakt směsi bylin (květ ibišku, sennový list, nať meduňky) 5 g ve 100 g výrobku, čistá voda, kys.citrónová, sorbát draselný.
Dávkování: 3 krát denně 1 kávovou lžičku nebo 1 polévkovou lžíci večer před spaním užít přímo nebo v teplém nápoji. Doporučené dávkování nepřekračujte!
Upozornění: výrobek není určen pro děti do 14 let. Není určen jako náhrada pestré stravy.



Čaj otylka

3. února 2010 v 11:54
Velmi jsem si ho oblíbila, piju ho dosti často. Radši piju porcovaný, ty bylinky víc vyniknou než v sypaném čajíčku. Sypaný čajík mi připadá víc kyselejší, ale také se dá pít, když v obchodě nemají porcovaný:) Orientační cena čaje: kolem 30kč.

Složení: ibišek květ, maté zelené, vřes nať, čekanka nať, tužebník nať, krušina kůra,mařinka nať.
Popis : Bylinný čaj při nadváze. Podporuje rychlejší spalování tuků, snižuje nadměrnou chuť k jídlu.

heart