Červen 2010

Nechci takhle nikdy skončit!!

30. června 2010 v 10:29 | TD |  Moje tlachání
Zdravím ženy, děkuju za komentáře. Asi jsem vás zklamala tou druhou večeří, ale co už bohužel stalo se. Nervy v práci vemou za své, absolutně dneska se mi nechce. Když na vás navalí tolik toho a vy musíte udělat všechno správně a když ne, tak po vás začnou ještět a bůhvíco. Mám ošpicu na jazyku, určitě mě pomlouvají z práce. Pořád se zaučuju, jelikož mě to dýl trvá. Kámoška co dělá kousek ode mně už maká sama, bohužel já takovou chytrou kebuli nemám, abych po měsíci makala sama. Ty tlaky, jsou děsné. Ale ještě jsem se včera dozvěděla od taťky špatnou zprávu. Můj o dva roky mladší bratranec skončil v nemocnici. Kvůli podvýživě, váží jenom 40kg! A je o mnoho vyšší než já. Proboha je to chlap ne? Potřebuje jíst! Já to nechápu, s prominutím tetka je vypasená jak prase břicho má až hanba a bratránek je jenom parátko. Možná má nějaké střevní potíže, doufám, že to nebude nic vážného. Je mi ho moc líto. Nesnáším tetku!! Kurva však snad vidí jak vypadá, to mu aspoň nemůže nic dát k jídlu? Pořád sedí doma, to jako nemůže nebo co? Babička je kvůli tomu na prášky. Všechno je v piči. Bych tetku nechala vyléčit kurva, to je jako výchova?je plnoletý a holku ještě nemá. Nejvíc je mi líto babičky. Těžce to nese. Taťka se skoro včera rozbrečel. Sory za další srdcevylévající článek. No nic, aspoň jde vidět, že nejenom ženské můžou být podvyživené. Nechci takhle skončit, chci se dostat na svoji vysněnou váhu, a udržovat si ji. Copak to kurva jde?? Mám o půl kila míň takže zase 59,9. 

Snídaně: dobrá vláknina, bio pukance medové, goji, brusinky sušené, mléko, čaj fit tea, miska jahod
Svačina:activia nápoj příchuť jahoda meloun
Oběd: tofu s rýží a zeleninou, polovina žluté papriky
Svačina: 4 rýžové chlebíčky racio
Večeře: activia tvarohová příchuť vanilka 130g, 2 rýžové chlebíčky
II. večeře: celá pizza vegetariano njn zase ten blbej hlad po odpolední. lepší než pudingové kostky z aralky://
Pití: 1,5l vody
Pohyb: docela lítačka v práci

hou hou špatné kila jsou za mnou...kéžby...
Ještě zkurvené dva dny v práci a pak DOVOLENÁ už aby to kurva bylo!!!:(((((

Člověk se snaží jak debil a hovno z toho má:((

29. června 2010 v 9:11 | TD |  Moje tlachání
ahoj holky, jak se máte?? Zhrnu týden nebo těch pár dní co jsem tu nebyla, chodím pořád do práce,cpu se jak prase, někdy cvičím když mám náladu. Taky podle toho mi váha ukazuje jak to flákám. 60,5 chce se mi z toho blít:(( Kurva jsem zas tam kde jsem skončila:(( Už půl roku, se snažím jak debil a pořád nic. SERE mě, že když sním ždibek čokolády, tak se to hned ukáže na mých špecích:(( SERE mě ,že nemám rychlý metabolismus, který by mé přebytečné špeky vypráskal pryč!! Mám depku, opět:((Kdyby byly nůžky na ustřihnutí špeků, tak si je s radostí ustřihnu:(( Letos je tuna komárů, už si na mě smlsly děvky, jsem poštípaná od hlavy k patě, a pořád se škrábu:(( Nesnáším komáry, kdyby tak místo krve sáli tuk, tak bych se jim nabízela pořád. Ne moc optimistický článek, ale kdo by psal pořád v dobré náladě že?
jídelník:
Snídaně: dobrá vláknina,bio medové klíčky, hrst směsi oříšků, jogurt activia jahoda a guava moc dobrá nová letní příchuť. 
Svačina: miska jahod 
Oběd: tofu se zeleninou a rýží
Svačina: 1 banán
Večeře: rýžový chlebíček 1ks njn nestíhala
II. Večeře: ach bože zas ta aralka:( 3 pudingové kostky,1ks zákusku od mamky pozitiva byla tam galaretka a tvaroh s ovocem a nebyl sladký domácí výroba. Hrst tyčinek od bohemia. 
Pití:2l vody
Pohyb: odpočinek, jsem nějaká unavená

soul of window

Přikládám foto mojí svačiny a oběda. 

svačina
oběd

Typ Kapha

26. června 2010 v 11:51
Kapha poskytuje hmotu a podporu. Spojena s fyzickým základem pro energii Vata a Pitta. Kapha přivádí organizmu vodu, vyživuje klouby a kůži, zabezpečuje imunitu. Řídí strukturu buněk, tělesné funkce, růst, metabolismus tuků, poskytuje mysli stabilitu.

Fyzické projevy (vzhled)
postava: velká, zakulacená, vyšší svalová hmota či tuk
kůže: studená, vlhká, jemná, bledá
vlasy: silné, husté, vlnité, hnědé
obličej: velký, kulatý
nos: velký, okrouhlý
oči: velké, nápadné, modré či světle hnědé
rty: plné
zuby: velké, bílé
Temperament
mentálně: tichá, skromná, přemýšlivá, zamyšlená, soucitná, svědomitá, pravdomluvná. Loajální, odpouštějící. Lenost. Dlouhodobý hněv.
fyzicky: chuť k jídlu vyrovnaná, pomalé trávení, pravidelné vylučování, hluboký spánek energie: stálá, bez výkyvů, dobrá výdrž
Kapha sídlí v žaludku. Další místy pro Kaphu jsou plíce, srdce, jazyk, klouby a hlava. Voda Kaphy ovlivňuje tukovou tkáň, lymfatické uzliny, nos, hrdlo, dutiny.

Vyrovnání Kaphy

1. Příčiny a příznaky nerovnováhy
Zvýšená Kapha podle dotazníku. Nadváha, pomalé trávení, otoky, nadměrná tvorba hlenu, obezita, cukrovka a vysoký krevní tlak. Psychicky pomalost, lenost, hamižnost, také spaní přes den.

2. Omezit, lépe vynechat ve stravě
studená jídla a nápoje
větší množství jídla
sladkosti, pochutiny
přesnídávky
příliš sytá, mastná jídla
červené maso
spaní přes den a přílišný odpočinek
rajčata, okurky, meloun, sladké brambory
pšenice a oves
ořechy
sladké ovoce (fíky, banány, pomeranče, ananas, avokádo)

3. Vhodné
Kapha zklidňující strava - jídlo má být lehčí, teplé, sušší, na minimálním množství oleje, nízkotučné, převážně hořké, ostřejší a trpčí chuti.
teplá, kořeněná jídla
polotučné teplé mléko na spaní, menší množství ghí
bílé drůbeží maso
fazole
zelenina
jablka, hrušky, brusinky, borůvky
ječmen, kukuřice, žito, pohanka, proso, basmati rýže
med
Dostatek pohybu a různorodá činnost spojená s relaxací pomáhají Kaphu zklidnit. Vyhýbat se mají dennímu spánku.

4. Projevy rovnováhy Kaphy
vydatný spánek
silná imunita
klidná mysl
pravidelné trávení
pocit energie, láskyplnosti,odvahy a odpuštění

Typ Pitta

26. června 2010 v 11:45
Vlastnosti Pitty jsou:
Horká - teplá, ruměnná kůže, jakýkoliv druh zápalu nebo hyperaktivnímu metabolismu, pocit horka v žaludku, střevech. Pitty mají rády studené pokrmy a nápoje, kterými kompenzují svoje horko.
Ostrá - což vede k ostrovtipné řeči, ale také břitké řeči. Ostrá vlastnost se může proměnit na nadměrnou kyselost a nadměrnou sekreci žaludečních šťáv. 
Vlhká - způsobuje větší pocení. Teplé a zpocené dlaně jsou pro Pittu typické.
Kysele vonící - což dává vznik zkaženému dechu, kyselému tělesnému pachu.

Charakteristika: 
Fyzicky jsou Pitty střední velikosti a vyvážených proporcí. Mají většinou stabilní váhu a pokud nečekaně přiberou nebo zhubnou, není problém se dostat na původní hodnoty. Vlasy jsou obvykle jemné, zrzavé, světlé, nebo pískové barvy a mají sklon předčasně šedivět. Řídnoucí, nebo ustupující vlasy na čele jsou neklamnou známkou osob se zvýšenou Pittou. Také předčasné šedivění nebo plešatost jsou nápadné. Kůže je teplá, měkká a světlá, snadno se neopaluje a často se spálí, aniž by se vědomě opalovala. Pitty mají sklon vyhýbat se přímému slunci i když jej mohou mít rády. Na kůži se jim objevuje hodně pih a mateřských znamének. Pitty mají bystrý, pronikavý intelekt a dobrou schopnost soustředění. Mají smysl pro pořádek a svou energii, peníze a činy řídí účelně. Jedinou výjimkou je utrácení peněz za luxusní věci. 
Horko se v Pittách projevuje všude - jejich typická prchlivost, teplé ruce a nohy a pocit pálení v očích, na kůži, v žaludku nebo ve střevech - tyto se projevují, když se Pitta dostane z rovnováhy. Stres vyvolává velmi často hněv a podrážděnost. 
Jsou z nich často dobří řečníci, mají vyhraněné názory a rády polemizují. Mají rády náročné úkoly se kterými se utkávají rázně a energicky. V mládí je trávení velmi silné, ale postupem věku se trávení kazí. Díky silnému "trávícímu ohni" mívají velkou chuť k jídlu a často nadměrnou žízeň. Přemíra Pitty je spojena s pálením žáhy, sklon k žaludečním vředům, pálením ve střevech a hemeroidy. Také vyrážky, záněty a akné se projevuje při podráždění pokožky. Spí středně, občas se budí s pocitem přehřátí. 

Nerovnováhy Pitty:

Když se začnete cítit nemocní a příčinou je nerovnováha Pitty, chyba není v tom, že jste se narodili jako Pitty. 

Zvýšení Pitty mohly způsobit tyto příčiny:

  • Byli jste ve stresu a reagovali na něj potlačeným hněvem, frustrací a odporem. 
  • Kladete nadměrné požadavky na sebe a někdy i na ostatní. Žijete pod neustálý tlakem termínů dokončení apod. 
  • Jedli jste příliš mnoho pálivého, kořeněného, mastného nebo smaženého jídla. Používáte hodně soli. Kyselé nebo zkvašené potraviny jako sýr, ocet, kysleá smetana či alkohol zvyšuje Pittu.
  • Počasí je horké a vlhké a jste z něj unaveni, nebo jste se spálili na slunci. 

    Vyrovnání Pitty:

  • Dopřejte si čas na oddech a aktivity. Střídání odpočinku a aktivity jsou základním rytmem života. Protože jsou Pitty energické, velmi často zapomínají na odpočinek. Na konci dne snězte v klidu večeři, vypněte telefon a neberte si práci domů. Meditace je velmi užitečná pro znovuzískání vnitřního klidu a vyrovnanosti. Meditace vám také připomene, že je zdrojem dynamické aktivity..
  • Chlad v jakékoliv podobě pomáhá neutralizovat nadměrnou Pittu. Teplota v ložnici by měla být pod 18 st. Celsia a nezdržujte se příliš dlouho v teplých koupelích /zvlášť při ekzémech, či lupénce/. Při pocitu horka v těle pijte studené, sladké nápoje, které nejsou příliš kyselé. Pijte hodně tekutin v horkém počasí, nebo když se cítíte nemocní. Pitty se více potí, proto je nutný přísun více tekutin.
  • Jezte stravu uklidňující Pittu. Je důležité se nepřejídat i když míváte několikrát denně pocit hladu. Jezte středně velká jídla v pravidelném čase třikrát denně. Když zjistíte, že máte překotnou chuť k jídlu, nejezte méně. Místo toho si berte menší porce, vícekrát denně. Chuť hořkých jídel snižuje chuť k jídlu. Tonik, ředkvičky, hlávková salát jsou dobré pro snížení chutě. Vyhýbejte se umělým stimulantům, které zvyšují Pittu - alkohol, kofein v čaji a kávě jsou jako nalití benzínu do ohně.
  • Věnujte pozornost příjímání pouze čistého jídla, vody a vzduchu, protože Pitta je obzvlášť citlivá na nečistoty všeho druhu. Konzervanty, barviva a příchutě jsou podle ayurvédy velmi nečisté. Podle vědců jsou tyto látky důvodem kožních a mnohých jiných onemocnění..
  • Pitty se snadno unaví v horku, proto nepřehánějte fyzickou práci v horkých dnech. Ayurvéda také doporučuje neunáhlený postup v létě na slunci. Používejte ochranné krémy i když jdete jen na krátkou procházku. Přivykejte svoji kůži na ostré sluníčko postupně a v odpoledních hodinách se na přímém slunci zdržujte co nejméně. Večer se budete cítit určitě lépe.
  • Lidé s převahou Pitty se umí radovat s přírodních krás. Podle ayurvédy je dobré sledovat západy slunce, sledovat úplněk, procházet se kolem jezer a tekoucí vody? Dóša Pitta tyto věci velmi dobře hodnotí. Vyhýbejte se filmům plných násilí. Smích, humor a dobrá zábava jsou vynikající prostředky pro vyrovnání této dóši. 

    Strava:

    Ayurvéda učí, že každá strava má svou vlastnost a chuť /např. hlávkový salát je hořký, a lehký/. A každá vlastnost a chuťje dobrá pro vyrovnání jedné dóši, zatímco může uvést do nerovnováhy jinou dóšu. Správný výběr pokrmů a nápojů vám velmi výrazně pomůže k vyrovnání vašich dóš a jako zázrakem vás může zbavit spousty obtíží. Pokud jste typ Pitta - Váta, nebo Pitta - Kapha, začněte se řídit radami pro Pittu. Obě dóši se časem dostanou ke svým původním hodnotám. Vhodná strava je výborným lékem pro tělo i pro duši. 

    Pittu vyrovnávají tyto chutě - sladká, hořká, svíravá a tyto vlastnosti pokrmů - studená, těžká a suchá 
    Pittu zhoršují tyto chutě - štiplavá, kyselá, slaná a tyto vlastnosti pokrmů - horká, lehká, olejovitá 

    Principem ayurvédské stravy je, že podobné mluví s podobným.

    Zde jsou uvedeny potraviny, které pomáhají vyrovnávat Pittu a také ty, které jí škodí: 
    ZELENINA 
    Preferujte - chřest, brokolici, kapustu, listovou kapustu, zelí, květák, okurku, salát, houby, hrášek, brambory, papriky, cukínu. 
    Omezte, nebo vylučte - řepu, mrkev, baklažán, pálivé papriky, cibuli, ředkvičky, špenát, rajčata 
    OVOCE 
    Preferujte - jablka, melouny, třešně, kokos, avokádo, hrozny, mango, pomeranče, hrušky, ananas, švestky, sušené ovoce 
    Omezte, nebo vylučte - meruňky, banány, bobuloviny, višně, grepfruit, papáju, broskve
    OBILNINY 
    Preferujte - ječmen, oves, pšenici, bílou rýži 
    Omezte, nebo vylučte - hnědou rýži, kukuřici, proso, žito 
    MLÉČNÉ VÝROBKY 
    Preferujte - rostlinné máslo, mléko /v malém množství/, zmrzlinu 
    Omezte, nebo vylučte - sýry, podmáslí, jogurt, kyselou smetanu, žloutky 
    MASO 
    Preferujte - kuře, krůtu, sladkovodní ryby 
    Omezte, nebo vylučte - červené maso a maso z moře vůbec 
    LUŠTĚNINY 
    Preferujte - sojové výrobky, cizrnu
    Omezte - čočku 
    OLEJE 
    Preferujte - kokosový, olivový, sojový, slunečnicový 
    Omezte, nebo vylučte - mandlový, sezamový
    SLADIDLA 
    Všechna sladidla jsou přípustná kromě medu a sirupů 
    OŘECHY 
    Preferujte - kokos, dýňová semínka, slunečnicová semínka 
    Omezte, nebo vylučte - všechny, kromě vyjmenovaných 
    BYLINY A KOŘENÍ 
    Preferujte - Kořením se vyhýbejte jako příliš zahřívajícím. V malých množstvích - máta, šafrán, fenykl, kurkuma, koriandr, kopr, kardamon, kmín, pepř
    Omezte, nebo vylučte - nakládané zeleniny, soli, horčice, kyselé zálivky, grilovací omáčky, všechny dráždivé byliny 

    Pitty se rodí s výborným trávením a pokud není vyvedena příliš z rovnováhy tak zůstává dobré. Protože je tato dóša jediná horká, tak oceňuje studená jídla a nápoje, zvláště v létě. Omezte určitě hořké a svíravé chuti /saláty a luštěniny/. Nadměrná Pitta činí tělo příliš kyselým /sýry, jogurty?/. Kofein a alkohol zvyšují Pittu, stejně jako cigarety. Mátové a lékořicové čaje jsou dobrou náhradou. 
    Snídaně složená ze studených obilnin a s jablečné šťávy je mnohem lepší, než káva s koblihou. 
    V červeném masu je tuk, který výrazně zahřívá tělo a proto není tělu zapotřebí. Pokud vyměníte mexické restaurace a steakhousy za vegetariánské restaurace, budete se po několika dnech cítit mnohem lépe a při stresu nebudete mít nutkání k přejídání. Smažená jídla jsou tučná, horká, slaná a těžká, což jsou všechny vlastnosti, kterým je nutné se vyhýbat. Kouzlo správné stravy, které se v Indii praktikuje několik tisíc let, je obrovské. Potravou získáváme důležité látky pro náš organismus a k jeho bezchybné funkci je zapotřebí vědět, co potřebuje a co mu ubližuje. Například doporučení pitného režimu není podle ayurvédy stejné pro všechny tři dóši. Tak jako dva litry denně mohou uklidnit Vátu, stejně tak mohou ublížit někomu, kdo je typ Kapha, protože přebytečná voda se v jeho organismu ukládá do tkání. 

    Významnou úlohu při vyrovnání dóš a odstranění příčin nemocí hrají i ayurvédské bylinné přípravky. Nejlepší formou jsou kapsle, ve kterých je v určitém poměru smícháno několik druhů bylinek, a to tak, aby působili na celý organismus. 
    Vhodné jsou také čaje, které ale nevydají tolik látek, jako čisté bylinky. 
    Nejméně vhodné jsou asi bylinky v tabletách, protože při jejich výrobě jsou používány různá pojidla, barviva a procházejí tepelným zpracováním, které bohužel ničí některé významné látky byliny. Ta pak nemůže pracovat se všemi svými prvky jako celek a efekt se přibližuje klasickým lékům. Ayurvédským bylinkám bych rád věnoval samostatnou kapitolu. 

Typ Váta - vlastnosti

26. června 2010 v 11:35
VÁTA

Dóša Váta /Vítr/ je podle starých Ayurvédských lékařů nazývána královnou dóš a je tvořena ze vzduchu a prostoru. Podle toho má i své charakteristické rysy. 

Vlastnosti Váty jsou:
Studená - lidé, kteří mají v nerovnováze Váta mívají studené ruce a nohy a nemají v oblibě studené počasí. 
Pohybující se - problémy se srdečním rytmem a oběhem krve, svalové křeče a bolesti zad. 
Rychlá - schopnost rychle vstřebat nové informace, které také rychle zapomene, dobrá představivost, děsivé sny. Nadmíra Váty způsobuje roztěkané a neklidné činnosti, impulzivní jednání, náhlé změny nálad, či roztržitému myšlení. 
Suchá - vede k suché kůži, suchým, nebo nelesklým vlasům, matným, nelesklým očím. Kůže snadno praská a bývá náchylná k ekzémům a lupence. 
Hrubá a drsná - vede k drsné kůži a hrubě strukturovaným vlasům. 

Charakteristika: 
Váty bývají většinou nejštíhlejší ze všech tří tělesných typů a pokud začnou přibírat na váze, bývá to až ve středním věku. Také fyzická nepravidelnost je charakteristická pro tuto dóšu - velké, nebo naopak malé dlaně, prsty, zuby. Oči bývají umístěny buď příliš blízko, nebo daleko od sebe. Praskání v kloubech je u lidí typu Váta velmi typické. Váta je zodpovědná za veškerý pohyb v těle, proto má na starosti svaly, ovládá dýchání, pohyb potravy trávící soustavou, nervové impulzy vysílané z mozku. Proto jsou při její nerovnováze časté křeče, záchvaty, či ranní třesy. Projevují se také lehké úzkosti a deprese. Když se Váta uvede do rovnováhy, vyléčí často symptomy, které jinak vzdorují jakékoliv jiné léčbě. 
Nerovnováha této dóši vede také ke starostem, roztěkanému myšlení a nespavostí. Typické jsou i zažívací potíže - chronická zácpa, plynatost. Žaludeční křeče stejně jako premenstruační bolesti, vysoký krevní tlak a artritida se této dóši také připisují. 

Nerovnováha Váty: 
Lidé typu Váta mívají problémy se zdravím již v dětství, nebo v dospívání - občasná nespavost, nevysvětlitelné bolesti, nervozita? Pokud těmto příznakům není věnována v té době dostatečná pozornost, stávají se Váty nejčastějšími návštěvníky u lékaře. Farmaceutické firmy pak bohatnou na prodeji analgetik, prášků na spaní apod. Ty však neřeší příčiny těchto civilizačních problémů. Příčina spočívá v nerovnováze Váty. 
Možná jste v poslední době byli ve stresu a reagovali na něj úzkostí, nebo jste v pokročilém stádiu návyku na alkohol, cigarety, nebo jiné drogy. 
Mění se roční období, nebo nastala ve vašem životě nějaká náhlá změna.
Vaše strava obsahuje velký podíl syrových, studených, nebo suchých potravin, včetně vychlazených nápojů. Nebo jíte velmi mnoho hořkých, kořeněných nebo svíravých potravin. 
Držíte dietu, vynecháváte denní jídla. Fungujete na lačno a ignorujete svůj hlad. 
Počasí je studené, suché a větrné. 
V poslední době jste byli ve stresu a již déle špatně spíte. 

Vyrovnávání Váty:

  • Dopřejte si hodně odpočinku - to je jedna z nejdůležitějších rad při nevyrovnané Vátě. Dostatek spánku je velmi přínosný. I když trpíte dlouhá léta nespavostí, pokuste se chodit spát v pravidelnou dobu a před spaním zapomeňte na čtení knihy, nebo dlouhé sledování televize. Teplá sprcha, bylinný čaj s trochou medu, krátká meditace, či relaxace vám časem vyžene z hlavy přemýšlení o všem možném. Je zajímavé, jak se u vychýlené Váty noří myšlenky jedna za druhou právě před tím, než máte usnout. Jako by jste mohli všechno vyřešit z postele. O meditace si povíme někdy v příštím povídání.
  • Udržujte si teplo. Váta je studená dóša a dělá jí dobře horko. Je také suchá, takže se snažte udržovat v místnostech vlhko. Pozor na průvan a to i v horkých letních měsících.
  • Pijte během dne dostatek teplých tekutin. Vyhněte se ovšem studeným a ledovým nápojům. Nejlepší řešení jsou bylinné čaje. Pravidlo, čím více tekutin, tím lépe platí nejlépe právě pro Vátu. Stejné množství tekutin pro Vátu může být zdrojem obtíží u lidí typu Kapha, kterým se nadbytek tekutin ukládá v těle.
  • Alkohol a jiné stimulanty jako je káva, zelený a černý čaj, nikotin a jiné drogy jsou nevhodné při vyrovnávání Váty. Proto se jim vyhýbejte. Hlavně cigarety jsou velkým problémem, které tělo jen těžko řeší. Je zbytečné se věnovat vyrovnávání jakékoliv dóši, pokud ji poutáte alkoholem, nebo cigaretami.
  • Masírujte si ráno tělo olejem, nejlépe sezamovým rafinovaným olejem- dá se koupit ve zdravých výživách, ale i v klasických obchodech. Lidé trpící kožními problémy by měli být opatrnější a na postižená místa nanášejte v takovém množství, které je příjemné.
  • Vyhýbejte se duševnímu vypětí. Hlasitá hudba, akční filmy plné násilí a dlouhé hodiny večer u televize silně zhoršují Vátu.
  • Dopřejte si ráno dlouhou teplou koupel /lidé trpící kožními problémy jen vlažnou/. Vlhké horko je dobré na potíže s Vátou.
  • Vátě prospívá sluneční světlo a veselé barvy. Vyhledávejte modrou, prozářenou oblohu v slunečních dnech.
  • Váty mívají v zimě často suché nosní průduchy. Je velmi dobré vetřít do nosních dírek trochu slunečnicového, nebo olivového oleje, stiskněte se palce a ukazováčkem nos a jemně vdechněte tak, aby se nepatrné množství oleje dostalo do nosních dutin. Při pravidelném provádění této činnosti zjistíte, že jste mnohem méně náchylní k rýmám a chřipkám.
  • Zajímavá je i účinnost aromatické terapie. většina z nás má doma jistě nějakou aromalampu. Vůně, které jsou teplé, sladké a kyselé jsou výbornými prostředky k vyrovnání dóš. Pro Vátu jsou vhodné vůně bazalka, pomeranč, hřebíček apod.
  • Velmi důležitá je u vyrovnání dóš strava. Té se budeme věnovat dnes nejvíce. Základním pravidlem pro Váty je vyhýbat se chlazeným, či mraženým pokrmům a nápojům. 

    Strava:

    Ayurvéda učí, že každá strava má svou vlastnost a chuť /např. hlávkový salát je hořký a lehký/. A každá vlastnost a chuť je dobrá pro vyrovnání jedné dóši, zatímco může uvést do nerovnováhy jinou dóšu. Správný výběr pokrmů a nápojů vám velmi výrazně pomůže k vyrovnání vašich dóš a jako zázrakem vás může zbavit spousty obtíží. Pokud jste typ Váta - Pitta začněte se řídit radami pro Vátu. Obě dóši se časem dostanou ke svým původním hodnotám. Vhodná strava je výborným lékem pro tělo i pro duši. 

    Vátu vyrovnávají tyto chutě - sladká, slaná, kyselá a tyto vlastnosti stravy - těžká, olejovitá, horká 

    Vátu zhoršujítyto chutě - štiplavá, hořká, svíravá a tyto vlastnosti stravy - lehká, suchá, studená 

    Principem ayurvédské stravy je, že podobné mluví s podobným. 

    Zde jsou uvedeny potraviny, které pomáhají vyrovnávat Vátu a také ty, které jí škodí:

    ZELENINA 
    Preferujte - chřest, mrkev, okurka, červená řepa, ředkvičky 
    Omezte - brokolice, hrášek, houby, papriky, brambory, kapustu, rajčata, cukínu, květák, zelí, kapusta, listovou zeleninu. /všechny tyto druhy jsou přijatelné, pokud se dusí na oleji/. 
    OVOCE 
    Preferujte - meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, třešně, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papáju, broskve, ananas, švestky, kompoty? 
    Omezte - jablka, hrušky, sušené a nezralé ovoce. Kompoty z tohoto ovoce jsou přijatelné. 
    OBILNINY 
    Preferujte - oves - ne suchý, pšenici, rýži 
    Omezte - kukuřici, pohanku, ječmen, žito 
    Všechny mléčné výrobky jsou přijatelné. 
    MASO 
    Preferujte - kuře, krůtu, mořské ryby a jiné potvůrky v malém množství. 
    Omezte - červené maso 
    LUŠTĚNINY 
    Preferujte - růžovou čočku, boby mang, tofu, cizrnu 
    Omezte - všechny, kromě vyjmenovaných 
    OLEJE A SLADIDLA A OŘECHY 
    všechny jsou přijatelné, ořechy v malém množství - mandle jsou nejpřijatelnější 
    BYLINY A KOŘENÍ 
    Preferujte - téměř všechny se střídmostí, s důrazem na sladké, zahřívající byliny a koření: nové koření, anýz, bazalka, bobkový list, lékořice, kmín, kardamon, fenykl, zázvor, černý pepř, muškátový květ, majoránka, hořčice, skořice, hřebíček, tymián, oregano, šalvěj. 
    Omezte - koriandr, šafrán, kurkuma, petržel 

    Důležité jsou výživné snídaně, pokud možno teplé. V pozdním odpoledni zažívají Váty prudký pokles energie. Je dobré si dát horký bylinný čaj s pečivem, nebo nějakou sladkostí. Teplé, šťavnaté jídlo je pro Vátu jako balzám. Jako příloha je nejlepší rýže, kterou najdeme v obchodech v několika druzích. Rýže nemusí být je ve varných sáčcích, tak jak ji zná většina lidí. Dnes se v obchodech nabízí několik druhů, které jsou velmi chutné. Zeleninové, či krémové polévky jsou vhodné a také chutné. Teplé mléko s trochou medu je výborný prostředek pro zvýšení energie. Potrpíte-li si na saláty, které jsou lehké a studené, tudíž Vátě neprospívají, dávejte si je v pokojové teplotě a s rostlinným olejem. Veškerá zelenina, která je "špatná" pro Vátu je přijatelná, pokud je dušena na oleji, nežli ohřátá v páře. Těstoviny ve všech podobách jsou velmi uklidňující stravou. Obecně jsou prospěšné teplé a těžké pokrmy - teplé polévky, dlouho vařená jídla s dostatkem oleje, teplé obiloviny apod. Po dvou týdnech této "diety" sami zjistíte stabilnější energii, budete vyrovnanější, klidnější a šťastnější. Nespavost, nervozita a starosti pomalu ustoupí. Kouzlo správné stravy, které se v Indii praktikuje několik tisíc let, je obrovské. 
    Nebojte se experimentovat s potravinami a vařením. Spousta lidí si nyní řekne, že jejich oblíbený smažák s hranolkami přece nevymění za rýži s tofu. Ale věřte, že změna jídelníčku z vás udělá fyzicky i psychicky zdravějšího člověka a nemoci, které léčíte hromadou léků budou pomalu ustupovat. 

    Významnou úlohu při vyrovnání dóš a odstranění příčin nemocí hrají i ayurvédské bylinné přípravky. Nejlepší formou jsou kapsle, ve kterých je v určitém poměru smícháno několik druhů bylinek, a to tak, aby působili na celý organismus. 
    Vhodné jsou také čaje, které ale nevydají tolik látek, jako čisté bylinky. 
    Nejméně vhodné jsou asi bylinky v tabletách, protože při jejich výrobě jsou používány různá pojidla, barviva a procházejí tepelným zpracováním, které bohužel ničí některé významné látky byliny. Ta pak nemůže pracovat se všemi svými prvky jako celek a efekt se přibližuje klasickým lékům. Ayurvédským bylinkám bych rád věnoval samostatnou kapitolu. 
    Příště si povíme něco dalších dvou dóšách a o cvičeních, které nám pomůže s vyrovnáním dóš. 

Ajúrvéda

26. června 2010 v 11:21
Jací jsou po psychické stránce představitelé jednotlivých typů?


Vítr(Váta): rychlý, impulzivní, nadšený, živý, snadno vzrušivý, nestabilní, sklon ke starostem a úzkosti, sklon k přepínání, představivost a tvůrčí schopnosti - typické povolání umělec, např. hudebník (dobrý sluch) či sochař (dobrý hmat)
Žluč(Pitha): ambiciózní, bystrý, vtipný přímočarý v řeči, smělý, hádavý až žárlivý, prefekcionista a individualista - typické povolání manažer.
Sliz(Kapha): Stabilita, konzervativismus, těžko přijímá nové situace, shromažďování čehokoliv - známek i prátel, přátelskost, uvolňené jednání - typický představitel degustátor, kuchař (hl. smysly čich a chuť)


Jaké jsou vlastnosti lidí s kombinovanými typy?

Vítr-Žluč: štíhlá postava, rychlý pohyb, pohyb, přátelskost a hovornost Větru a zároveň bystrý intelekt žluči. Nejsou tak přecitlivělí a fyzicky křehcí jako čistý Vítr.
Žluč-Vítr: střední postava, svalnatější než předchozí typ, rychlý pohyb, dobrá životní síla, sebeprosazující typ. Sklony jak k hněvu, tak ke strachu.
Žluč-Sliz: silná postava, ale ne příliš, náchylnost ke hněvu, častý mezi atlety: spojuje hnací sílu Žluči s vytrvalostí Slizu. Nesnese vynechání jídla. Vynikající fyzické zdraví.
Sliz-Žluč: velmi pevná konstrukce - větší poměr svaloviny a tuku než předchozí typ. Pomalejší a uvolněnější pohyb. Rádi pravidelně cvičí.
Vítr-Sliz: vlastnosti navzájem protikladné, špatně se poznají. Poznávací znamení: štíhlé postava Větru a dobrácké chování Slizu. Studené ruce i nohy (vlastnost obou regulátorů)
Sliz-Vítr: mohutnější postava, vyrovnanější a méně nadšený než předchozí typ, větší životní síla
Vítr-Žluč-Sliz: tento typ je velmi vzácný. začíná s nejlepšími šancemi prožít život ve zdraví, vyhovují mu průměrné podmínky, může jíst ode všeho trochu, ale v případé, že se jeho regulátory dostanou do nerovnováhy, musí věnovat pozornost všem třem


Životospráva
Jaká jsou doporučení pro jednotlivé typy?

Obecně: vyrovnávat zvýšený regulátor opačnými vlasnostmi, než je charakteristika regulátoru
Vítr:
Životospráva: pravidelnost, rituály, ticho, klid, doplňovat tekutiny (teplé), hojný odpočinek, pobyt v teplu a vlhku, stálý přísun výživy, olejová masáž
Jídlo: pomáhá slaná, kyselá a mastná chuť, olejovitá a horká vlastnost
Žluč:
Životospráva: umírněnost, vyhledávat chlad, pozornost na volný čas, vystavovat se přírodním krásám, rovnováha odpočinku a aktivity, snížit množství stimulantů
Jídlo: pomáhá hořká, sladká a svíravá jídla, těžká a suchá vlastost
Sliz:
Životospráva: vyhledávat podněty, vzruch, pravidelný sport, různorodé zážitky, vyhledávat teplo a sucho, odolávat sladkostem, pozor na váhu
Jídlo: pomáhá štiplavá, hořká, svíravá, suchá a horká vlastnost

Jestli chcete vědět jaký jste konstituční  typ, udělejte si test na těchto stránkách. 



Reflexologie

26. června 2010 v 10:53 | TD
Reflexologie je americká varianta akupresury, nazývá se také zónová terapie; soustřeďuje se na masáže nebo stlačování specifických bodů, obvykle na chodidlech či na rukách. Používá mapy obsahující reflexní zóny, odpovídající jednotlivým částem těla a orgánům. Mapy se u různých zdrojů liší, tím je často zpochybňována důvěryhodnost metody.
Existují mapy nohou a rukou. Nohy jsou mimořádné orgány. Přestože po nich neustále šlapeme, patří nohy k nejcitlivějším částem našeho těla. Proto jsou chodidla nejvhodnějším místem reflexologického zásahu. Ruce, ke kterým se chováme trochu ohleduplněji, jsou ve skutečnosti méně citlivé než nohy. Na většinu reflexologických bodů se působí špičkami prstů a bříškem palce, a to pevným tlakem.

Příklad: bolest hlavy při zánětu dutin se dá léčit tak, že se stlačí odpovídající bod, který je umístěn na špičce palce u nohy

Pojem detoxikace znamená očištění těla od toxických látek a infekčních ložisek. Protože príčinou témeř všech nemocí jsou právě tyto elementy detoxikace představuje velmi důležitý proces očištění organismu. Je to proces, který odstraňuje príčiny - podstatu nemoci.

Príčiny zvýšené toxické záteže organismu

V současné době jsme vystaveni syntetickým a často toxickým chemickým produktům v širokém meřítku. Chemický průmysl, jeho produkty a odpadní látky vypouštěné do vody nebo ovzduší,chemické přísady v našem jídle, težké kovy či zbytky různých léků užívaných v č ím dál větší míře se neustále soustřeďují v lidském těle mnohem víc než kdykoli předtím. Každý orgán lidského těla je zasažený.

Uvedenému stavu rovnež přispívá

  • nedostatek pohybu
  • snížená kvalita jídla a způsob jeho přípravy
  • nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce
  • kouření, požívání alkoholu a kávy
  • stres
Množství chemických látek je tak rozsáhlé, že v současnosti si už ani neuvědomujeme jejich přítomnost. Avšak tyto chemické látky si vždy najdou cestu do našeho těla v daleko větším množství než je dokážeme odbourat a tím způsobují neustále vetší toxické zatížení organsmu. Více jak 2 miliony syntetických substancí je známo v současné době, 25.000 jich přibude každým rokem a víc jak 30000 je vytvořeno průmyslovou činností. Jen nepatrná část z nich je testována. Kromě toho zdrojem toxinů jsou cigaretový dým, kofein a alkohol.Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila, že v životním prostředí se nachází 60-80 % všech známých karcinogenů. Výskyt těchto látek úzce souvisí s hormonálními problémy, psychickými poruchami, vrozenými vadami.

Skupiny toxických látek

  • fyzikální (težké kovy, chemické látky, radioaktivní záteže)
  • živocišné a makrobiotické (viry, bakterie, parazité, plísne)
  • metabolické (vznikají při zpracování potravin při látkové výměně)
  • psychické (oblast stresu a strach)
Téměr všichni lidé mají v současnosti potřebu očistit tělo od těchto nebezpečných látek, které se nacházejí v lidském organismu. Je to jednou ze základních podmínek udržení zdraví.
Detoxikace je vhodná pro všechny druhy chronických civilizačních onemocnění. Pokud se toxické látky z těla odstraní a tkáně nejsou nenávratně porušené, organismus si poradí s mnoha onemocněními i sám. Chemické produkty znecišťují životní prostředí rychleji než je lidský organismus schopný přizpůsobit se těmto změnám. Náš organismus nedokáže efektivně filtrovat všechny tyto nebezpečné látky. Chemické látky ve vzduchu, vodě a jídle neustále poškozují náš organismus a snižují obranyschopnost.


reflexologie


Potřebuju nápravu

26. června 2010 v 10:47 | TD |  Moje tlachání
Zdravím kočky, včera jsem nemohla napsat jelikož, jsem spala s chlapem u mojí mamky přes noc. No bylo dobře, do 1 ráno čučela na televizi, ve které nebylo nic normálního. Chlap šel do hospody se ožrat, no co na to říct. Zatím co já a moje segra, byly na návštěvě u jedné známé od ségry, byl tam i jeden chlap co se zabývá reflexologií. Je to něco jako akupunktura, ale akorát každý máme po těle různé body, které ovlivňují určité orgány v lidském těle. No segře uvolnil čakry mě taky, ale jak mě zmáčknul na jednom místě na chodidle, doslova jsem řvala bolestí. Říkal, že mám v prdeli játra a žlučník, že bych měla odpočívat a dělat detoxikační dny očišťovat se.Paradox je, že jsem před tím byla v knihovně a půjčila jsem si knížky o detoxikaci  a zarezervovala jsem ji i knížku hubená mrcha, četla jsem úryvek a hned mě nadchla.:)) Pak jsem mu říkala, že mám problém s nervama, zmáčknul mi nějaký bod na hlavě a na krku doteďka mě to bolí. Říkal že mám, strašně zablokovaný bod do hlavy, proto mám problém s nervama. Prý to máme tím jídlem co jíme, samé chemické sračky, dostávají se nám do těla a proto tělo tak chřadne. Lepší by bylo přestat na dva, tři dny jíst. Pak vysvětloval proč je nám blbě, když celý den nejíme, to protože tělo vyplavuje toxické látky z těla a hlavně se očišťuje. Nejdřív doporučoval projímadlo na vyčištění a pak pít jenom vodu. Říkal taky, že lidské tělo si zvykne bez jídla, jedna jeho kamarádka prý nejedla 35dní, což mě připadá moc. Pak mě udivilo, že mojí segře řekl, že ať její manžel omezí maso.Nejlepší bylo, že narážel do vegetariánů, že může být vegetarián a přitom vymazaný mozek, nevím sice v jakém slova smyslu to myslel, ale mrzelo mě to. Jsem snad vygramaná??Můj švagr pracuje manuálně a on teda toho masa sní hodně. Říkal že vůl, kůň nejí maso a jsou silní, něco v tom slova smyslu. Něco o té reflexologii najdu a dám to sem. Mamka má doma knížku, ale nemohla jsem ji najít, pak si ji příště půjčím. Nejhorší je když vám zmáčkne určitý bod na jeden orgán, a bude vás to bolet tak není něco v pořádku. Nejlepší je když nám ty body masíruje nebo mačká někdo jiný, prý se ta energie přenáší.Samotné mačkání, je vám k ničemu, lepší je když to vám to dělá ten druhý. Říkal, kdyby mačkal ty body ještě dýl, proběhne našim tělem teplo. Chlapovi jsem o tom říkala, samozřejmě se mi chlamal a dělal si prdel z toho jestli se mi uvolnila energie chi. Debil:D jsem byla na něho nasraná jelikož mě nebral vážně. S energií chi to nemá nic společného. Včerejší jídelníček: 
Snídaně: spánek
Svačina: spánek
Oběd: nic
Svačina: tofu s nudlema, čaj
Večeře: asi 0,5l vody, během toho oříšky, banány, rozinky v karobu. Moc mi to chutná:// ale nevím kolik toho jsem snědla segra s mamkou to taky jedly, ale určitě toho bylo hodně. 
II večeře. polovina jablka, čaj fit tea
Pak dlouho nic, až dneska ráno v 1 chlap byl na benzínce a přinesl mi 4 pudingové kostky, které tak miluji sežřala jsem jich 3 a ještě jeden mi zbyl, který jsem snědla na snídani ráno v autě, jak jsme jeli domů. Pálila mě žáha jak nic! Dobře ti tak nenažřanče!!
Jo vzkaz pro nelču. Koupila jsem si tu niveu double effect:) úžasně voní:) dneska vyzkouším a napíšu:)), a přijatelná cena za 54kč. :) Koupila jsem si i dove na hebkoku pokožku, jelikož u nás v práci, je voda straně chlorovaná a pak ji mám strašně suchou a pořád mě pak svědí. 

Takže dneska to vidím na lehký den, nějak nemám hlad ani chuť na jídlo, jenom hodně toho vypiju, jelikož jsem to včera zanedbávala. Jinak se mi nějak bříško srovnává do latě akorát to spodní břicho mám pořád takový hnusný vypouklý špek:(( A nohy žádná změna, pořád mi připadají čím dál víc větší:(( A co vy kočky, jak se vám daří???
Prd očista, jsem se rozežrala jak sviňa
Snídaně: 1 pudingový šáteček
svačina: nic
Oběd: nic
Svačina:vege řízek, kaiserka, rajče, topinková pomazánka, nějaké sušenky asi pol. balení, 2 řady nanukového dortu
Večeře:2 kousky domácí dorty jenom z bílků
Pití: 1lvody
Pohyb: nic! jsem líná jak veš:(((
happy??

Zastřelte mě prosím vás"!!nechci už takhle žrát:(((takhle se nikdy  ke svému snu nedostanu:((((

Karob

24. června 2010 v 20:16 | TD |  Vegetariánství
Karob neboli "svatojánský chléb" je vynikající, chutnou a zdravou alternativou kakaa a čokolády. Karobovou čokoládu si můžete dopřát, i když držíte dietu. Jak je to možné? Přečtěte si něco více o karobu.

Historie karobu
Karob je stálezelený keř nebo strom, původem ze Středomoří. Tento strom se pěstuje především pro své jedlé plody. Plody karobu jsou známé též pod názvem svatojánský chléb a rohovník. Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan.
Historické záznamy se poprvé o karobu začínají zmiňovat v době starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé hojně využívali plodů karobu jako zdroje jídla. Plody karobu jsou velmi konzistentní ve velikosti a váze. Dokonce se věří, že byli dříve používány jako míra karátů. Semena karobu přečkala dobu ledovou.

Pěstování karobu
Sama rostlina se dobře přizpůsobuje krutým podmínkám a nevyžaduje půdu bohatou na živiny. I přesto je k pěstování karobu nutné teplé a vlhké podnebí. Semenům vyhovuje písčitá půda, středním a vzrostlejším rostlinám udělá dobře jílovitá půda, ale porostou i v kamenitém až skalnatém terénu. Kvalitní odvodnění půdy a poloslunné podnebí jsou také zárukou dobré úrody plodů.

Karob v potravinách
Plody karobu se dají jíst zelené - tedy čerstvé, ale i zpracované - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.
Další využitelná část plodu karobu je samotný lusk. Z lusku se dá vyrobit prášek s vysokým obsahem bílkovin. Tímto práškem můžeme jednoduše nahradit kakaový prášek. Přitom karobový prášek má řadu výhod oproti kakaovému. Karobový prášek neobsahuje alergeny, kofein a theobromin, který se nachází v kakau. Také obsahuje mnohem méně tuku a více cukru, než kakao. Karobový prášek obsahuje pouze 7 procent tuku a až 48 procent cukru. Oproti tomu kakao je velmi tučné, má až 23 procent tuku a obsahuje pouhých 5 procent cukru. Proto se musí dochutit cukrem.
Karobový prášek se tedy hojně využívá jako náhrada kakaového prášku. Velmi populární je například čokoláda z karobu, rozinky v karobu, arašídy v karobu, meruňky v karobu. Ale z karobu se vyrábějí také jiné produkty, např. mouka, sirupy, alkohol a také produkty, které nahrazují kávu a vejce. Vynikající jsou vafle s karobovou náplní.

Karob versus zdraví
Nahrazovat kakao karobem je přinejmenším vhodné, pokud držíme jakoukoliv dietu. Kromě toho obsahuje karob velké množství bílkovin, magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a také vitamíny A, B, B2, B3 a D. Zajímavé je také použití v lékařství. Karob má příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

karob

Jiní lidé žijí, aby jedli, já však jím, abych žil.

24. června 2010 v 14:24 | TD |  Moje tlachání
Hojte holčiny, tak se nám tam venku mračí. Před chvíli jsem se vzbudila po noční. No děss za pár hodin zase do práce, ale pak mám zase volno, takže v pohodě. Něco na tom bude na tom citátu, od sókratése. Ale spíš se přikladám k té první větě zvláště u mě. Ne a ne pořád přestat myslet na jídlo, zase přemýšlím co koupím do ledničky , co nám chybí:(( Jsem strašnááá. 
No nic. Tak aspoň napíšu jídelníček:

Snídaně: spánek
Svačina: spánek
Oběd: ovesná kaše dr.oetker (nevím jak se to píše:D ) příchuť -  jablko, med, rozinky, čaj fit tea
Svačina: tvarohový dezert activia meruňková, 5dkg banánků v karobu, 2 medové kulaté vafle zdravá výživa:))
Večeře: kaiserka se sýrem s topinkovou pomazánkou, rajče, 2 lžíce šopáku
II. Večeře: kafe njn do práce =//
Jídlo v práci: nakrájený meloun malá krabička, 1 banán
Pohyb: relaxace
Pití: 04dcl vody, 0,7dcl vody

záávist!!
Je dokonalost sama! 
Můj dnešní poznatek: Cítím se dneska nějak lehce, to bude asi ten pocit splasklýho bříška:) Po dlouhé době ho nemám jak balón:D

Druhy vegetariánství

24. června 2010 v 14:15 Vegetariánství
veganství - vegani odmítají veškeré živočišné produkty (maso, jatečné produktůy, mléko, mléčné výrobky, vejce i med

ovovegetariánství
- ovovegetariáni konzumují typickou vegetariánskou stravu (nekonzumují
mléko a mléčné výrobky)

laktovegetariánství - laktovegetariáni odmítají veškeré maso a vejce

laktoovovegetariánství - laktoovovegetariáni odmítají maso a jatečné produkty, konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec schvalují
Tyto základní skupiny se dále dělí do podskupin, které kombinují vegetariánské zásady starvování s dalšími pravidly. Zde můžeme zařadit například:
  • suvegetariánství - způsob stravování, ze kterého je vyloučeno maso, jatečné produkty a určitá zelenina (česnek, pór, cibule)
  • vitariánství - kombinuje veganství a syrovou stravu (stravu rostlinného původu, která nebyla upravena při teplotě vyšší než 48 °C). Vitariánství se dále dělí na sprutariánství(konzumaci jedlých klíčků semen rostlin) a džusariánství (konzumace nápojů vyrobených především z ovoce a zeleniny).
  • frutariánství - přísná forma veganství, která ve stravě povoluje pouze plody (části rostlin), které byly rostlině odebrány bez toho, aniž by byla zraněna.
  • stravovací veganství - životní styl, kdy je dovolena strava veganská, ovšem ostatní používání živočišných produktů (vlna, vosk, atd.) je povoleno.

Semivegetariánství - částečný způsob vegetariánského způsobu života

Semivegetariánství je typ stravování, který je založen na konzumaci částečně vegetariánské stravy. To znamená, že semivegetarián ze své stravy vyloučil pouze konkrétní druh masa a nebo jej konzumuje ve velmi omezené míře.

Semivegetariánství je rozděleno do několika základních skupin:

  • pescetariánství - pescetariáni nekonzumují pouze maso hovězí, vepřové, zvěřinu a drůbež, ostatní živočišné produkty konzumovat mohou
  • pollotariánství - pollotariáni odmítají maso savců a ryby
  • pescopollovegetariánství - pescopollovegetariáni odmítají pouze maso savců
  • flexitariánství - flexitariáni konzumují veškeré maso a živočišné produkty, ovšem ve velmi omezeném množství

Zdroj: nolost.blog.cz

Desatero vegetariána

24. června 2010 v 13:39 | TD |  Vegetariánství
1) Myslím na své zdraví
2) Svůj jídelníček uzpůsobuji svým aktuálním potřebám, především v období těhotenství a během kojení. 
3) Jím pestře, vyváženě a pravidelně. 
4)Každé jídlo dne by mělo obsahovat obiloviny
5) Minimálně 2x za den si dám ovoce a 3x denně zeleninu.
6) Zařadím 2-3x denně do jídelníčku luštěniny a produkty z luštěnin. 
7) Alespoň 2x denně sním potraviny bohaté na vápník, v ideálním případě mléčné výrobky
8) Vejce a ořechy jím 2x týdně. 
9) K přípravě jídla používám kvalitní rostlinné oleje. 
10) Dodržuji pitný režim, piju neperlivou vodu a minerální vodu, čaje a ovocné nebo zeleninové džusy ředěné vodu 1:1

apple


Slunce vyšlo slunce, no konečně..

23. června 2010 v 9:11 | TD |  Moje tlachání
Předem vám chci moc poděkovat za komentáře, ani jsem nečekala, že jich bude tolik :-*** 
K dnešku, mám noční, takže mě teď čeká gruntovačka baráku. Tak aspoň prohýbu svoje kosti:)) a něco spálím, takže ženy komu se nechce cvičit, ať pouklízí je to relax a pak máte v baráku čisto a voňavo:) No dneska jsem se rozhodla, že obměním snídani, jelikož chlap byl včera na nákupu, tak koupil i meloun, který jsem si dneska dala:) Ps: hodně pijte, dneska bude po dlouhé době horko:))
Jídelníček:
Snídaně: 3 křehké plátky active s jogurtinou, sýr alpener 3 pl., čaj fit tea, 1 kedlubna, polovina malé misky melounu. Mňamka :P
Svačina: zbytek křehkých lupínků:((, olma revital nápoj s aloe vera
Oběd: mrkvová omáčka, brambory, čaj oloong
Svačina: 2 tvarohové listové šátečky, mléčný řez
Večeře: šopský salát, kafe
II. Večeře: jídlo v práci: kafe, tvarohový dezert ovofit, polovina jablka. 
Pití: 1,5l vody
Pohyb: 3hoďky uklidu, lehké posilování
Váha: :(((( dneska zpátky 60,2 kde je těch 59 sakra!!!:(((( takže zase od začátku jak idiot:((
njn na nákupu, takže plná lednička a hlavně samý tvarohové jogurty, takže jeden beru hned do práce:D objevila jsem speciální číslo časopisu vlasta je o hubnutí a dietách. Už se těším až si v něm počtu. Cena 35kč kdyby měl někdo zájem:)
čajíík

Per aspera ad astra.... aneb Trnitou cestou ke hvězdám...

22. června 2010 v 10:06 | TD |  Moje tlachání
No to dnešní ráno, nezačiná dobře:( Chlapovi dávaj v práci, nemožné úkoly, přitom ví, že  svojí práce má až nad hlavu:( Zuří kolem sebe a taky na mě:( Takže žádná sranda, snad to bude dobrý jak přijde z práce...doufám v lepší..
Ke včerejšku, no děss celá pizza, sem si řekla, že sním jenom 2 kousky, jelikož jsem v práci měla poslední jídlo až ve 4 hoďky a přišla až v 10 ,tak jsem slupla celou pizzu:( stydím se nehorázně, ale když jsem měla ukrutný hlad:(( Pozitivum ze včerejška, trochu mě bolí břišní svaly, takže jsem si včera dala při posilování pořádně do těla. Dneska ještě budu zase posilovat a zítra to vidím na rotoped. V pátek jdu na přednášku o zdravém vaření a ochutnávku stojí to sice 180kč, ale chci se něco nového naučit. Doufám, že mě chlap nevynese v zubech. Dneska zase na odpolední:( Už ať je posledního pak budu mít celý týden volno, jedem na chatu s mojí segrou a švárou, jestli se teda něco neposere. Těším se jak malá:))) Jídlo:
Snídaně: mléko, dobrá vláknina, zelený čaj oloong, jogurt activia meruňkový
Svačina: nestihla cvičila :D
Oběd: žampiónová polívka alnatura mooc dobrá, těstovinový salát (paprika, houby, lučina do salátu tekutá, 1 lžička tatarky) 
Svačina: acitivia nápoj letní příchuť jahoda meloun, tyčinka line
Večeře: těstovinový salát se zeleninou, sójová tyčinka
II. Večeře: 3/4 balíčku křehkých lupínků od bonavity ( to jsou ty odpolední) - ptala jsem se moji jedné slečny co se mnou dělá, jestli ji taky po odpolední chytá žravka, říkala že nehorázně, takže nejsem jediná:D Ale je to pokaždé jenom po odpolední. 
Pití: 1,5l vody
Pohyb: posilko 45min, 10min rotoped na zahřátí

  chjo =(  Nezdá se vám, že moc žeru? Nevím kde ubrat:(( Mám pocit, že kdybych jedla míň tak se přiřítím na ledničku jak divá saň :(( 
Ps: zrovna koukám z okna a čumím jak péro z gauče na naše vrátka přiletěl normálně bažant:D toto léto pěkně začíná:D Když se podívám na vaše jídelníčky tak ke každému jídlu máte jenom dvě věci a já jich mám víc.

Nic absolutně nic se mi nechce...

21. června 2010 v 10:04 | TD |  Moje tlachání
Hojte holčiny, počasí je na prt u nás pořád prší. Mě třeba jít za 3 hoďky do práce a vůbec se mi nechce:(( Včerejší jídelníček bych shrnula jako totální katastrofu. Dopoledne spolupracovnice přinesla zákusek z oslavy, no byl vynikající, dlouho jsem nejedla medovník. No napíšu co jsem všechno snědla ok?
Snídaně: mléko, dobrá vláknina
Svačina: medovník,  1 banán, musli tyčinka s ovocem v jogurtu, jogurt
Oběd: tofu s hříbkama a bramorama, hráchová polívka, vynikající:P
Svačina: polovina balíčku amarantových lupínků:( příchuť sýr, nic moc teda:(
Večeře: kaiserka s máslem a meruňkovou marmeládou!!:(, 1 pomeranč, čaj proti celulitidě
Pohyb: nic
Pití: litr vody
No děss hlavně to dopoledne a večeře:(
Váha se mi pořád drží na 59,7:( už by chtělo jít dolů sakra!! Moje nálady se pohybujou mezi střídavě oblačno až zataženo občas vysvitne slunko, jako to počasí:(( Chlapovi už moje nálady lezou krkem:( se mu nedivím ani mě to nebaví:(( Nesnáším svoje tělo!!! Je to odpor!! Možná až se naučím mít ráda samu sebe, tak se mi podaří zhubnout možnááá....
 Dnešní jídelníček: 
Snídaně: mléko dobrá vláknina, goji, hrst rozinek, 1 banán, čaj fit tea
Svačina: nic
Oběd: tofu s hříbkama a bramborama, zbytek hrachové polívky :P  jenom 3 lžíce:((mňam už se těším:)
Svačina: 1 banán, tyčinka maxi nuta, 
Večeře:trochu zeleninového salátu, jogurt activia LaF příchuť ananas (po 4 hodinách)
II. Večeře: celá pizza vegetariano:((( měla jsem hlad jak sviňa:((( chlap objednal no:((
Pohyb: 10min rotoped na zahřátí, posilování 45min
Pití: 2l vody
Nejradši bych sebou někam plácla, a už tam zůstala!!!
alone
heart