Kombucha

2. ledna 2011 v 17:21
Kombucha je houba, resp. kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě, zejména na dálném východě, je vyžívána pro léčebné i jiné účely již po staletí. Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852.
Chutí kombucha může připomínat například burčák nebo jablečnou zkvašenou limonádu či mošt. Jedná se tedy o chutný nápoj, který má navíc mnoho příznivých léčebných účinků.


kombucha



Čajová houba kombucha je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Bakterie mimojiné produkují tzv. celulozní vlákna, a ta poté vytvářejí gelovou strukturu. Činnost těchto vláken je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Taková struktura je pak dokonce využívána jako dočasná náhražka kožního implantátu při některých popáleninách. Kultura kombuchy je chráněna proti infekci a plísním tak, že v ní vznikají kyseliny s antiseptickými účinky.
Kombucha je jako doplněk stravy doporučována pro příznivé účinky na mnoho problémů - od bolestí hlavy, žaludečních potíží, zácpy až po nemoci jako jsou například artritida, hemoroidy, cukrovka nebo nervové problémy, nervozitu, stres a podobně.
Zejména účinky na trávicí systém jsou známé. Kombucha udržuje střevní mikroflóru, působí detoxikačně a odvádí z těla nepříznivé látky. Zároveň je vhodným nápojem při redukci tělesné hmotnosti.
Obecně také podporuje celkovou obranyschopnost organismu nejen proti sezónním onemocněním, ale i proti závažnějším problémům. Kombucha se například doporučuje i pro prevenci rakoviny.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Káesko Káesko | Web | 3. ledna 2011 v 18:46 | Reagovat

A navíc je to šíleně chutný nápoj!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
heart